Εγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ παράτασης αποστολής των παρατηρητών στη Συρία

19:27 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την παράταση για μια «τελευταία περίοδο 30 ημερών» της αποστολής των παρατηρητών του στη Συρία, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

Η πρόταση αυτή, την οποία είχαν παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Ευρωπαίοι (Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία,

Βρετανία) ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπρεπε να αποφασίσει όσον αφορά την αποστολή του στη Συρία πριν από την εκπνοή της θητείας της σήμερα το βράδυ.

Η αποστολή αυτή απαρτίζεται από έως και 300 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός από τις 12 Απριλίου, η οποία ωστόσο δεν ίσχυσε ποτέ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους είχε ανασταλεί στις 16 Ιουνίου λόγω του αυξημένου κινδύνου από την επιδείνωση της βίας στη Συρία. Μαζί τους βρίσκονται επίσης περίπου 100 μέλη πολιτικού προσωπικού που εργάζονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης και την επίβλεψη σε θέματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μετάξύ, το Βέλγιο κάλεσε τους υπηκόους του που βρίσκονται ακόμη στη Συρία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα αυτή, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα