Έτοιμος να αναλάβει άμεση δράση στον τομέα της ενέργειας ο Ν. Αναστασιάδης, δηλώνει ο Τ. Μητσόπουλος

16:37 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ετοιμότητα του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αναλάβει δράση στον τομέα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από την πρώτη ημέρα, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, εξέφρασε ο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη,

Τάσος Μητσόπουλος.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ο κ. Αναστασιάδης, στηριζόμενος σε μελέτες ομάδας κορυφαίων ειδικών, με τους οποίους είχε μακρές διαβουλεύσεις, έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση με ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου πρέπει να είναι προϊόν μιας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής που θα στοχεύει στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων της Κύπρου. «Η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί σε Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως κορυφαία προϋπόθεση είναι η διαφάνεια σε όλα τα στάδια, από την αδειοδότηση μέχρι και τη διαχείριση των εσόδων, καθώς μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη, είπε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης αποτελεί την κεντρική υποδομή της όλης στρατηγικής. «Πρόκειται για έργο της τάξεως των 8-12 δισεκατομμυρίων ευρώ (αναλόγως μεγέθους) και αναμένεται να δημιουργήσει πέραν των 5.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το τεμάχιο ‘Αφροδίτη’ και από τα άλλα τεμάχια προς το τερματικό υγροποίησης είναι η πιο συμφέρουσα λύση», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, «πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες για τις αναγκαίες υποδομές στα λιμάνια μας και η κατοχύρωση συμμετοχής Κυπρίων εργατών και επιστημόνων στον μέγιστο βαθμό στα έργα υποδομής», ενώ θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και των φορέων που θα ασχολούνται με τον καθορισμό, την υιοθέτηση και τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής.

Ο Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε, επίσης, πως μέρος της πολιτικής αυτής είναι και η έγκαιρη αλλαγή του μίγματος καυσίμων στις μεταφορές, στον βιομηχανικό και οικιακό τομέα στην Κύπρο, ώστε να διασφαλισθεί η εγχώρια μακροπρόθεσμη ενεργειακή επάρκεια, με το μικρότερο κόστος και την προστασία του περιβάλλοντος. «Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά και την Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο ξένων επενδύσεων», είπε.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την πλήρη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, μέσα από στρατηγικές συνεργασιών με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Η υπόθεση των ενεργειακών κοιτασμάτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές, γι’ αυτό και δεν προσφέρεται ούτε για ανέφικτες, γρήγορες λύσεις, που οδηγούν σε όσο-όσο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου, ούτε για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων που δεν συνάδουν με τις στρατηγικές επιδιώξεις και τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου. Ο φυσικός μας πλούτος πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα