Εν αναμονή της απάντησης της Τρόικα για το διαμεσολαβητή για τα αξιόγραφα

16:13 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε στάση αναμονής σε σχέση με την απάντηση της Τρόικα στο αίτημα για σύσταση του θεσμού του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα εξετάζει και θα επιδικάζει παράπονα επενδυτών που πιστεύουν ότι εξαπατήθηκαν και αγόρασαν τραπεζικά αξιόγραφα, βρίσκονται οι κυπριακές Αρχές, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Σε δηλώσεις της ύστερα από χωριστές συναντήσεις με Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, η κ. Καλογήρου είπε ότι ενδεχομένως η απάντηση της Τρόικα

να δοθεί εντός των ημερών.

«Προσπαθούμε να δούμε κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί ο θεσμός του διαμεσολαβητή. Έχουμε επικοινωνήσει με την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ και ο διαμεσολαβητής, πιστεύω, θα βοηθήσει στην περίπτωση που οι κάτοχοι νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν και θα μπορούν να διεκδικήσουν το δίκαιο τους, αντί στα Δικαστήρια που μπορεί να πάρει πάρα πολύ καιρό», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα των αξιογράφων.

Όπως είπε, στην Ισπανία ο θεσμός του διαμεσολαβητή τέθηκε σε εφαρμογή μετά από απόφαση και την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν εκδικαστεί ήδη.

«Στην Κύπρο ακριβώς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καταλήξουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει ένα παρόμοιο σύστημα στην Κύπρο και έχουμε ακριβώς διαβουλευτεί με τις τράπεζες και άλλους αρμόδιους φορείς για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις αρμοδιότητες του διαμεσολαβητή, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στους όρους εντολής του θεσμού, «γιατί είναι υπό διαβούλευση το πώς θα στηθεί αυτό το σύστημα και επίσης το ΥΠΟΙΚ έχει στείλει αυτό το μήνυμα στην Τρόικα η οποία θα αποστείλει μια απάντηση κατά πόσον αυτό είναι αποδεκτό».

«Εντός των ημερών θα ξέρουμε κατά πόσον είναι αποδεκτό από πλευράς Τρόικα, διότι με βάση το τι έχει γραφτεί στο Μνημόνιο (η Τρόικα) αποδέχεται τις αποζημιώσεις από τα Δικαστήρια. Άρα γιατί να μην αποδεχθεί και τις αποζημιώσεις από το διαμεσολαβητή», είπε, επισημαίνοντας πως ενώπιον των Δικαστηρίων μια τέτοια υπόθεση μπορεί να χρειαστεί μέχρι και πέντε χρόνια.

Επιστολή στους Προέδρους Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της ΕΕ για ξέπλυμα
——————————————————————-
Εξάλλου, η κ. Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποστείλει επιστολές προς τους Προέδρους των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της ΕΕ ενημερώνοντάς τους για το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζει η Επιτροπή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, προσθέτοντας πως η ανταπόκριση που έλαβε ήταν θετική.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά», είπε.

Λέγοντας πως ήδη η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες για έλεγχο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όσον αφορά τις εταιρείες που εποπτεύονται από την ίδια, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε εποπτευόμενες εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι «έχει γίνει ένας νόμος τελευταίως που αφορά το νόμο περί διοικητικών υπηρεσιών με βάση τον οποίο για πρώτη φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εποπτεύει ένα κομμάτι που δεν εποπτευόταν προηγουμένως».

Ερωτηθείσα για τις επιδόσεις του κυπριακού νομικού πλαισίου, η κ. Καλογήρου επεσήμανε πως «υπάρχει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία ακολουθούμε η οποία μάλιστα είναι και πιο αυστηρή από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα του προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2013, λέγοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει μεγάλο ρόλο να επιτελέσει όσον αφορά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στις εποπτικές αρχές, τις αδειοδοτήσεις εταιρειών και την γενικότερη ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς.

«Και χρειαζόμαστε πόρους και μηχανογράφηση της Επιτροπής», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα