Έτοιμοι για διάλογο αλλά και για αγωγές, δηλώνουν οι κάτοχοι αξιογράφων Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου

23:51 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έτοιμοι να συζητήσουν με όλους τους εμπλεκομένους για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα τους, είναι οι πολίτες που επένδυσαν σε αξιόγραφα των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίοι απόψε πραγματοποίησαν μια πρώτη συνάντηση στη Λεμεσό για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για τα περαιτέρω τους βήματα, σε μια προσπάθεια να σώσουν τα χρήματα τους.

Οι επηρεαζόμενοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από

τις τράπεζες, καθώς δεν τους έγινε ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για επενδυτικό σχέδιο που ενέχει ρίσκο ενώ, όπως δηλώνουν, τούς διαβεβαίωναν ότι τα χρήματα τους ήταν εξασφαλισμένα και θα τους εξασφάλιζαν υψηλό τόκο.

Εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων θα έχουν τη Δευτέρα συνάντηση στη Βουλή με τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, όπου θα τεθούν κάποιες αρχικές προτάσεις, όπως η ανταλλαγή των αξιόγραφων με κρατικά χρεόγραφα ή η μετατροπή τους σε γραμμάτια πενταετούς κατάθεσης.

Εξέφρασαν, επίσης, την προσδοκία τους για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις Τράπεζες, τη Βουλή αλλά και την Κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και παράλληλα, την ετοιμότητα τους να προχωρήσουν σε αγωγές και δικαστικές μάχες, εάν δεν υπάρχει οποιαδήποτε θετική έκβαση.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μίλησε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, ο οποίος ανέφερε πως αυτό που έγινε ήταν “μια τεράστια αδικία κάτω από τα μάτια των εποπτικών αρχών και των πολιτικών”, υποστηρίζοντας ότι, από τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευθούν τις τράπεζες, είναι σαν να έχει καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα.

Ο κ. Πλατής παρουσίασε, επίσης, επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας η οποία, τον Ιανουάριο του 2011, προειδοποιούσε τις τράπεζες ότι ήταν λανθασμένη η τακτική που ακολουθούσαν για προώθηση αυτών των επενδυτικών προϊόντων και εξέφρασε τη θέση πως υπήρχε παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο εκ των οργανωτών της συγκέντρωσης Σταύρος Γιαλλουρίδης, είπε “προτιμούμε να μην πάμε σε δικαστικές διαμάχες και να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να βρούμε έναν συμβιβασμό με τις τράπεζες, με την Κυβέρνηση, με τη Βουλή, την οποία καλώ πραγματικά αυτήν τη φορά, να μας δει θετικά γιατί αυτό το έγκλημα που έχει γίνει εις βάρος μας είναι πρωτόγνωρο και νομίζω δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στα κυπριακά δεδομένα”.

Ανάμεσα στις προτάσεις τους, συμπλήρωσε, είναι όπως αυξηθεί το ποσό του δανείου που θα ζητηθεί από το εξωτερικό, κατά 600 περίπου εκατομμύρια, ώστε να καλυφθούν τα χρήματα των πολιτών που επένδυσαν στα αξιόγραφα των τραπεζών, ποσό το οποίο, ωστόσο, αφορά μόνο τη Λαϊκή, αφού όπως είπε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση για τα χρήματα που επενδύθηκαν σε αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου.

Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν ραντεβού την ερχόμενη Τετάρτη (18/7), στην 1η Παγκύπρια συνάντηση τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο κέντρο “Πανόραμα” στη Χοιροκοιτία, καλώντας όσους είναι κάτοχοι αξιόγραφων των δυο τραπεζών, να παρευρεθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Keywords
Αναζητήσεις
πλατης κάτοχοι αξιογραφων
Τυχαία Θέματα