Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και απαλλαγή από την Τρόικα θέλει ο Γ. Ομήρου

19:46 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατεπείγουσα είναι για τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και της Βουλής, η ανάγκη η κυπριακή οικονομία να ξαναβρεί τον δρόμο της σταθερότητας στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της Τρόικας, του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Μιλώντας απόψε στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ

στη Λευκωσία, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι αυτή σήμερα είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη για όλους. Έκανε λόγο για δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία εκ μέρους του πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών, αλλά και για «απόφαση καταπέλτη» του Eurogroup που «μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία».

Ο κ. Ομήρου εκτίμησε ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχεια. Η απώλεια, συνέχισε, της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό. Οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευτεί, σημείωσε, και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.

Όταν μιλούμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώ ότι είναι πλέον καιρός να πούμε ορισμένες αλήθειες, δήλωσε ο κ. Ομήρου. «Για ποια Ένωση μιλούμε; Αυτή του πλούσιου Βορρά και του εξαρτημένου Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη, αναφερόμαστε στις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε, όταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας Ένωσης; Πάνω απ’ όλα πώς επιδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ;».

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, κατά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας, είπε, πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία. Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν, πρόσθεσε, και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση.

«Και θέλω με απόλυτη σαφήνεια να τονίσω ότι η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κατανομή ευθυνών για την οικονομική τραγωδία που ζει η Κύπρος και την προσαγωγή όσων ενέχονται ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Για το Κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι το έγγραφο Ντάουνερ έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ενός προσχεδίου λύσης, παρά της καταγραφής των λεγομένων συγκλίσεων, λέγοντας πως η ΕΔΕΚ υπέδειξε στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σπεύσει έγκαιρα να ενημερώσει επίσημα και εγγράφως το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι διάφορες προτάσεις- υποχωρήσεις της πλευράς μας δεν δεσμεύουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και τον ίδιο, αλλά δεν εισακούστηκε.

Δεν εισακούστηκε επίσης, πρόσθεσε, ότι υπέδειξε ότι η αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα», δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική και είχε καλέσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει για την αποτροπή σύνταξης ενός τέτοιου εγγράφου.

«Είναι προφανές ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι να συνεχιστούν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο. Το οποίο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία.

Είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο».

Θα υπάρξει ακόμα μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας, εκτίμησε ο κ. Ομήρου και χαρακτήρισε πρόδηλο ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης. «Ήδη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενεργεί για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συναντήσεις που πραγματοποίησε με ψευδοϋπουργούς στα κατεχόμενα και με την πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνέλθουν σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία».

Το ερώτημα είναι, για τον κ. Ομήρου, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μη συνέβη τίποτα. «Θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση; Θα εξακολουθεί να ισχύει το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 περί «ισότιμου συνεταιρισμού»; Θα θεωρηθούν ως ισχύουσες οι υποχωρήσεις που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις; Θα γίνει αποδεκτό το έγγραφο των λεγομένων συγκλίσεων ως διαπραγματευτική βάση ή ως ενδιάμεση συμφωνία;»

Αναμένει, είπε, από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Με απόσυρση, συνέχισε, των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό, της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και σε πρόνοιες που εισάγουν τη διαρχία στη διακυβέρνηση.

«Με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών». Με αποσύνδεση, συνέχισε, της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας. Για να τοποθετηθεί, όπως είπε, ενώπιον των ευθυνών της.

Ζήτησε ακόμη το συντομότερο μια διαβούλευση με την Ελλάδα για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, ύστερα και από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή, σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, Ρωσικός παράγοντας, ώστε - συνέχισε- να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί. Και για να δοθεί, είπε, το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι 44 σχεδόν χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, όταν αναλαμβάνετο η ιστορική πρωτοβουλία για την ίδρυσή της, λίγοι πίστευαν ότι υπήρχε χώρος για ένα Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κίνημα. Η ΕΔΕΚ, είπε, όχι μόνο εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας σαν κίνημα ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό αλλά και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις στιγμές της νεώτερης Κυπριακής ιστορίας.

Η αποψινή εκδήλωση, ανέφερε, ας αποτελέσει ένα συμβόλαιο τιμής με το λαό μας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ιδρυτική και επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη και την δολοφονία του Δώρου Λοίζου, κλείνοντας την ομιλία του με την αναφορά του Άγγελου Σικελιανού: « Ομπρός παιδιά και δεν βολεί μονάχος του ν΄ανέβει ο ήλιος. Σπρώχτε με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε από τη λάσπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα