ΕΠΟΠΑΗ: «Να παραμείνει η ΑΗΚ κάτω από τον έλεγχο του κράτους»

22:08 11/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΠΟΠΑΗ με επιστολή στους Υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών τούς καλεί να προβούν στις ‘σωστές αποφάσεις’ και να ενεργήσουν ώστε η ΑΗΚ να παραμείνει κάτω από το Δημόσιο Δίκαιο και τον έλεγχο του Κράτους.

Με επιστολή στους δύο Υπουργούς ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου με αφορμή και τις πληροφορίες για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών, η ΕΠΟΠΑΗ αναφέρει ότι συνήλθε χθες και αφού μελέτησε την κατάσταση αποφάσισε να απευθύνει την παρούσα επιστολή, “την οποία λόγω της σοβαρότητας του θέματος

τη δίδει στη δημοσιότητα”.

Σύμφωνα με την ΕΠΟΠΑΗ, “το μνημόνιο είναι ξεκάθαρο και δεν επιβάλλει την εκποίηση, αλλά προβλέπει να μελετηθεί η προοπτική ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων και κρατικών περιουσιακών ενεργητικών με πρόγραμμα εξοικονόμησης για το Κράτος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο τέλος της περιόδου του προγράμματος και 400 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Μεταξύ των κρατικών περιουσιών γίνεται μνεία για τη Cyta, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων”.

Η συνεχής αναστάτωση που επικρατεί, με τον παμπούλα των ιδιωτικοποιήσεων, δεν βοηθά καθόλου στην απαιτούμενη ηρεμία για μια σταθερή πορεία ανασύνταξης της οικονομίας, παρά μόνο συντηρεί την ανασφάλεια και το άγχος με αρνητικές συνέπειες”, αναφέρει η ΕΠΟΠΑΗ.

Σύμφωνα με την ΕΠΟΠΑΗ, οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας όπως του μικρού και απομονωμένου συστήματος, του μεγέθους της αγοράς καθώς και των μεγάλων κεφαλαιουχικών επενδύσεων δεν προσφέρονται για να αφεθεί ο τομέας αυτός χωρίς τον κρατικό έλεγχο.

Εξάλλου, αναφέρει ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, “δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των καταναλωτών, επειδή το ιδιωτικό ενδιαφέρον θα έχει ως απώτερο σκοπό την προσκόμιση κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου με συνεπαγόμενη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15-20% και με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, αλλά και στην ασφαλή και συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον Κύπριο καταναλωτή”.

“Από οικονομικής πλευράς το άμεσο οικονομικό όφελος για την πολιτεία που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα είναι πολλαπλάσια χαμηλότερο από εκείνο που θα υπάρξει, αν η ΑΗΚ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το Δημόσιο Δίκαιο, ενώ ο ηλεκτρισμός είναι εξόχως σημαντικός παράγοντας στην οικονομία του τόπου. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό αυτό θα πρέπει να διαφυλαχτεί”, αναφέρει στην επιστολή η ΕΠΟΠΑΗ.

“Οι ώρες που περνά ο τόπος μας είναι κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Οι αποφάσεις που θα πάρετε θα είναι καθοριστικές για την Οικονομία και το μέλλον του τόπου μας και από αυτές θα πρέπει να απουσιάζουν οι νεοφιλελεύθερες τάσεις τύπου `θεραπείας σοκ`”, αναφέρει η ΕΠΟΠΑΗ και καλεί τους Υπουργούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, “και με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας, να προβείτε στις σωστές αποφάσεις και να παραμείνει η ΑΗΚ κάτω από το Δημόσιο Δίκαιο και τον έλεγχο του Κράτους».

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ και κοινοποιείται στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου , στην ΡΑΕΚ, την ΑΗΚ και τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΗΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα