«Πουθενά όπως στην Ελλάδα»

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ του Ολυμπιακού και ο Στεφάν Λάσμε του Παναθηναϊκού μιλούν στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Κυριακίδη για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο μπάσκετ τη Δευτέρα, αλλά και τις εντυπώσεις τους από τη χώρα μας.

Κοινός παρονομαστής: η άμεση προσαρμογή τους στην ελληνική νοοτροπία.

Η μπασκετική σεζόν βρίσκεται πλέον προ των

πυλών και οι δύο "αιώνιοι" του ελληνικού αθλητισμού έτοιμοι να τεθούν και πάλι αντιμέτωποι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα (19:15) στο ΣΕΦ τον νταμπλούχο Παναθηναϊκό, σε έναν αγώνα χωρίς φιλάθλους, μιας και οι "ερυθρόλευκοι" εκτίουν ποινή κεκλεισμένων των θυρών λόγω επεισοδίων στον τελευταίο τελικό του περσινού πρωταθλήματος.

Ένας "παλιός", ο Γκαμπονέζος σέντερ, Στεφάν Λάσμε, από πλευράς Παναθηναϊκού κι ένας "νέος", ο Αμερικανός φόργουορντ, Μπρεντ Πέτγουεϊ, από τη μεριά του Ολυμπιακού, μιλούν στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Κυριακίδη για το μεγάλο ντέρμπι, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους ενόψει της νέας σεζόν, αλλά και τις εντυπώσεις τους από την Ελλάδα, την οποία-ειδικά ο Πέτγουεϊ- δεν κρύβουν ότι αγαπούν.

Μπρέντ Πέτγουεϊ: Παρεξηγημένος, αλλά ... "Έλληνας"

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την ομάδα;
"Είναι ένας σύλλογος απόλυτα οργανωμένος σε επαγγελματικά πρότυπα. Σίγουρα είναι μια μεγάλη αλλαγή για μένα, σε σχέση με το Ρέθυμνο. Εδώ μπορώ να είμαι αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου στο παρκέ αντί να ασχολούμαι με όσα συμβαίνουν και εκτός. Πέρναγα πολύ καλά στο Ρέθυμνο, απλώς ήθελα να παίξω σε υψηλότερο επίπεδο. Μου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξω την αξία μου σε έναν σύλλογο με διαφορετικούς στόχους και προοπτική. Θέλω να δείξω ότι δεν είμαι απλώς ένας σόουμαν, όπως ίσως να νομίζουν κάποιοι, αλλά ένας κανονικός μπασκετμπολίστας".

Θεωρείς ότι έχεις παρεξηγηθεί;
"Σε έναν βαθμό, ναι. Επειδή είχα τραγουδήσει στο All-Star Game, νομίζουν πως δεν είμαι σοβαρός ή με χαρακτηρίζουν ανέμελο. Όμως, στο Ρέθυμνο καταφέραμε να διεκδικούμε πέρσι την είσοδό μας στην τετράδα της Α1, ενώ ήμασταν ομάδα της Α2 λίγους μήνες πριν. Απέδειξα ότι είμαι σοβαρός αναφορικά με το πώς βλέπω τις αθλητικές μου υποχρεώσεις και με τον ίδιο τρόπο φιλοδοξώ να συνεχίσω".

Πώς βλέπεις τη μετάβασή σου από το Ρέθυμνο στον Ολυμπιακό;

"Μέχρι στιγμής έχω μάθει πολλά και έχω ακόμα περισσότερα να μάθω, σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Βλέπω ήδη τις αλλαγές στο σώμα μου λόγω του διαφορετικού τύπου προπόνησης. Αν μείνω συγκεντρωμένος, θα καταφέρω να βελτιωθώ και ως παίκτης".

Πού μπορεί να βελτιωθεί ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρσι;
"Το βασικό είναι να ανακτήσει το πρωτάθλημα, που ήταν και ο μοναδικός τίτλος που έλειψε πέρσι από την ομάδα. Οπότε, φέτος αυτό είναι το ζητούμενο. Ελπίζω να συνεχίσουμε το σερί των κατακτήσεων της Ευρωλίγκας,
ωστόσο μας ενδιαφέρει πολύ και το πρωτάθλημα".

Διανύοντας ήδη τον τέταρτό σου χρόνο στην Ελλάδα (σ.σ. είχε αγωνιστεί τη σεζόν 2009-10 στον Ηλυσιακό), θα έχεις αντιληφθεί το μέγεθος της αντιπαλότητας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ποια είναι η γνώμη σου;
"Πρόκειται για μια τεράστια αντιπαλότητα. Πέρσι συνέβησαν κάποια ατυχή γεγονότα με τους οπαδούς μας στο ΣΕΦ και γι'αυτό θα τους στερηθούμε στην αρχή της σεζόν. Φυσικά, ελπίζω να μην ξανασυμβούν γιατί «πληγώνουν» την ομάδα. Θα θέλαμε πολύ να τους είχαμε μαζί μας, ειδικά απέναντι στον Παναθηναϊκό".

Ποιες αλλαγές εντοπίζεις στη φετινή ομάδα σε σχέση με την περσινή;
"Νομίζω πως φέτος δόθηκε βαρύτητα στην ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα μέσα στη ρακέτα, με παίκτες όπως εγώ, ο Σίμονς και ο Ντάνστον. Αναμφίβολα, θα είμαστε πιο γρήγοροι από πέρσι. Ελπίζω αυτή η επιλογή να αποδειχθεί αποτελεσματική. Και για μένα, θα είναι μια πρόκληση να αντιμετωπίσω εξίσου αθλητικούς παίκτες σαν αυτούς που διαθέτει ο Παναθηναϊκός στους ψηλούς. Γι'αυτό, άλλωστε, νομίζω πως με επέλεξε η ομάδα".

Τι ρόλο θα παίξει ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος;
"Δεν νομίζω ότι θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Είναι μόνο το πρώτο ματς της σεζόν και ακολουθούν πολλά άλλα. Ακόμα και αν χάσουμε το πλεονέκτημα έδρας, στους τελικούς, το σύστημα προβλέπει εναλλάξ αγώνες στις έδρες των ομάδων και όχι δύο συνεχόμενα παιχνίδια στην έδρα εκείνης που έχει το πλεονέκτημα. Σ'αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε ένα μεγάλο προβάδισμα σε όποια ομάδα τερμάτιζε πρώτη στην κανονική περίοδο. Αντίθετα, τώρα όλα μπορούν να γίνουν".

Θα είναι και η παρθενική σου χρονιά στην Ευρωλίγκα η φετινή...
"Ναι, και αυτό αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για να πιέσω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος. Από τα φιλικά που δώσαμε στην Τουρκία και τα ρόστερ των ομάδων που συμμετέχουν φέτος στην Ευρωλίγκα ξέρω ότι ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι πολύ σκληρός. Όμως, εμείς οι παίκτες για κάτι τέτοια ζούμε. Θέλουμε να παίζουμε εναντίον των καλύτερων, ώστε να αποδεικνύουμε ότι κι εμείς ανήκουμε σ'αυτή την κατηγορία".

Πώς κι έχεις αφομοιώσει τόσο γρήγορα και σε τέτοιον βαθμό την ελληνική κουλτούρα;
"Ζώντας για δύο χρόνια στην Κρήτη, όλα έγιναν εύκολα για μένα. Οι άνθρωποι εκεί είναι τόσο ευγενικοί και σε αποδέχονται ως μέλος της οικογένειάς τους, όπως συνέβη μ'εμένα στο Ρέθυμνο. Αυτό ήταν το έναυσμα, ώστε να θέλω να δοκιμάσω στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας, όπως το σουβλάκι και παραδοσιακό ελληνικό και κρητικό φαγητό. Ήταν δύσκολο για μένα να μην ενδώσω σε τέτοιους «πειρασμούς». Μέχρι στιγμής, δεν έχω προλάβει να «εξερευνήσω» τη ζωή στην Αθήνα λόγω των ταξιδιών. Το έχω, βέβαια, στο πρόγραμμα, αλλά το βασικό μου μέλημα είναι να παίξω για τον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που ήρθα στο Ρέθυμνο, ήταν ένα όνειρο να παίξω κάποτε για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του Ολυμπιακού. Μου δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστώ δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη, έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος με την εμπειρία που διαθέτει μπορεί να μου μάθει πολλά σχετικά με τη θέση του πάουερ φόργουορντ".

Διάβασα στην ιστοσελίδα της ομάδας πως το πρόσωπο που θα ήθελες να συναντήσεις είναι η Έβελυν Καζαντζόγλου (σ.σ. γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια). Πώς προέκυψε αυτή η γνωριμία;

"Τη συνάντησα μια φορά, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ. Πάντως, είχαμε περάσει πολύ καλά όταν είχαμε βρεθεί τυχαία σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τον περασμένο Απρίλιο. Το λιγότερο που μπορώ να πω
είναι ότι εντυπωσιάστηκα! Δεν έχουμε διατηρήσει επαφή, αλλά θα ήθελα να την ξανασυναντήσω".

Στεφάν Λάσμε: "Οι οπαδοί κάνουν επεισόδια, αλλά τους αγαπώ!"

Στεφάν, φέτος ανήκεις στους "παλιούς" της ομάδας. Πώς είναι να επιστρέφεις στον Παναθηναϊκό για μια ακόμα σεζόν;
"Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφω σε μια ομάδα μετά το καλοκαίρι. Είναι μια νέα εμπειρία και ασφαλώς μου φαίνεται ευκολότερο να προσαρμοστώ".

Ήταν εύκολο για σένα να αποφασίσεις να παραμείνεις;
"Εξαρτάται από τη γωνία, από την οποία το βλέπεις. Ειδικά για εμάς, που προερχόμαστε από άλλες χώρες, που έχουμε οικογένειες, είναι πιο δύσκολο. Πρέπει να τα λαμβάνουμε όλα υπόψη. Η κόρη μου θα πρέπει να γραφτεί στο σχολείο, η γυναίκα μου δεν θα μένει μόνιμα εδώ... Πολλά πέρασαν από το μυαλό μου, ωστόσο αγαπάω τα παιδιά στην ομάδα. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με όλους, όπως και με το επιτελείο. Όταν γνωρίζεις ανθρώπους, με τους οποίους μπορείς όχι μόνο να συνεργαστείς, αλλά να κάνεις παρέα και εκτόςπαρκέ, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο".

Η αρχική σου προσαρμογή φάνηκε πως ήταν άμεση. Ήταν όντως έτσι;
"Θα έλεγα ότι το πιο δύσκολο ήταν να έρθω στον Παναθηναϊκό. Επιπλέον, κατάλαβα ότι για να παίξεις σ'αυτή την ομάδα, θα πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος, ιδίως με τις αλλαγές των μαρκαρισμάτων. Η τακτική αποτελεί το
90% του παιχνιδιού μας στην επίθεση".

Θα αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού σας φέτος;
"Δεν θέλω να αποκαλύψω λεπτομέρειες. Θα πω μονάχα ότι ο κόουτς δίνει μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες και είναι πολύ συγκεκριμένος."

Τι περιμένεις να φέρει αυτή η σεζόν για σένα και τον Παναθηναϊκό;
"Να παίξουμε δυνατά. Έχουμε παίκτες που μπορούν να το κάνουν".

Πιστεύεις πως ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει κυρίαρχος;
"Μα, δεν είναι εδώ και 50 χρόνια; (γέλια) Δεν νομίζω πως θα αλλάξει αυτό. Δεν μπορώ όμως να πω ότι θα ξανακερδίσουμε με 3-0 στους τελικούς και πως θα είναι τόσο εύκολο για μας όσο πέρσι. Αντίθετα, είμαι σίγουρος ότι φέτος θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Πέρσι, νομίζω πως αρκετοί στην Ελλάδα δεν γνώριζαν ούτε εμένα ούτε συμπαίκτες μου, όπως για παράδειγμα τον Κάρι. Φέτος, θα μας ξέρουν και μάλιστα καλά. Όμως, κι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ'αυτό το γεγονός".

Ποια είναι η γνώμη σου για τον "αιώνιο αντίπαλο";
Ολυμπιακός φέτος θα είναι πιο δυνατός, με νέους παίκτες που είναι αρκετά καλοί. Δεν υπάρχουν, όμως, μόνο οι ψηλοί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Παρόλο που κάθε χρόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδικούν την πρώτη θέση, δεν μπορείς να ξεγράψεις το γεγονός ότι όλες οι ομάδες διαθέτουν ταλαντούχους παίκτες μέσα στη ρακέτα. Προφανώς, εμείς και ο Ολυμπιακός διαθέτουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ταλέντο και στις
θέσεις των ψηλών, όμως δεν παίζουμε μόνοι μας".

Πώς σου φαίνεται το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου για να παίξει αγώνα της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ;
"Ειλικρινά, για εμάς τους ξένους που παίζουμε στην Ελλάδα, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Είμαστε αρκετά συνηθισμένοι στα ταξίδια και τις μετακινήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Θα δώσουμε δύο αγώνες μακριά από την έδρα μας επειδή κάποιοι άνθρωποι έδειξαν έλλειψη σεβασμού. Θα πρέπει να το δεχτούμε. Είμαστε όλοι ανταγωνιστικοί και ελάχιστη σημασία έχει το πού θα παίξουμε".

Έχουν συμβεί αρκετά επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα. Έχεις πλέον συνηθίσει την ατμόσφαιρα;
"Θα πρέπει να την αγαπήσεις! Ακόμα κι αν έχουν συμβεί κάποια πράγματα και η ομάδα έχει τιμωρηθεί και έχει αναγκαστεί να παίξει μακριά απ'το ΟΑΚΑ, ο κόσμος ας λέει ό,τι θέλει. Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στην Ευρώπη. Έχω αγωνιστεί στην Παρτιζάν και τη Μακάμπι και πιστεύω πως δεν μπορούν να συγκριθούν με τους οπαδούς μας. Όλοι ξέρουν τη δυναμική των φίλων του Παναθηναϊκού, παρόλο που υπάρχουν κι άλλες ομάδες με ενθουσιώδες κοινό".

Σου έκανε κάτι εντύπωση σχετικά με την αθλητική κουλτούρα των Ελλήνων;
"Κατάλαβα ότι παθιάζονται πολύ με τον αθλητισμό και ειδικά με το μπάσκετ και τις μεγάλες ομάδες. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη που δείχνουν τόση μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ όσο οι Έλληνες".

Keywords
Τυχαία Θέματα