Επιστροφή σε ”Οικονομικό Μεσαίωνα” αναφέρει ο Ομήρου

12:54 17/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε κατάργηση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, διάλυση του κοινωνικού ιστού και επιστροφή σε έναν οικονομικό Μεσαίωνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας για όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τρόικας στη διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση. Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο να συγκαλέσει άμεσα τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει πλέον πολιτική παρέμβαση προς την ΕΕ.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, είπε ο κ. Ομήρου

δημιουργούν την εικόνα ότι η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και ότι επιχειρείται η επιστροφή σε ένα οικονομικό Μεσαίωνα.

«Ουσιαστικά επιχειρείται η κατάργηση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους με συγκεκριμένες απαιτήσεις στις οποίες έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη και πέραν τούτου επιχειρείται η πλήρη αποσάθρωση και διάλυση του κοινωνικού ιστού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι είναι εκπληκτικό ότι εγείρεται θέμα διαγραφής του χρέους της Κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και κατάργηση της οποιασδήποτε συνεισφοράς του κράτους προς το Ταμείο. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, είτε πτώχευση του ΤΚΑ, άρα κατάργηση του θεσμού της σύνταξης, είτε τριπλασιασμός ίσως και περισσότερο των συνεισφορών στο ΤΚΑ και συντριπτική μείωση των συντάξεων, αν όπως είπε, θα υπάρξουν συντάξεις.

«Συνεπώς η κατάσταση φαίνεται να είναι όχι απλώς δύσκολη, αλλά τραγική, δραματική», ανέφερε ο κ. Ομήρου διερωτώμενος πού είναι η κοινοτική αλληλεγγύη.

Όπως είπε η ΕΕ, δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων στη βάση της αρχή της αλληλεγγύης. Η συμπεριφορά των Τροϊκανών, ανέφερε, πόρρω απέχει από το να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται αυτή την αρχή, η οποία όπως είπε, στην περίπτωση της Κύπρου θα έπρεπε να είναι πολύ πιο έντονη και θερμή, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα κατεχόμενη και ότι η Τουρκία που είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα παραβιάζει ευρωπαϊκές αποφάσεις οι οποίες επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εξήγησε ότι τόσο η εμπορική ναυτιλία της Κύπρου όσο και οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν υποστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το εμπάργκο στα τουρκικά λιμάνια και τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η ΕΕ από το 2005, ανέφερε ο κ. Ομήρου, έχει αποφασίσει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, προσθέτοντας ότι συνεπώς η ΕΕ έχει μια ευθύνη για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται όλες αυτές τις συντριπτικές επιβαρύνσεις.

«Πού είναι λοιπόν η κοινοτική αλληλεγγύη; Δεν την βλέπουμε. Βλέπουμε μια προσπάθεια να εξουθενωθεί το κυπριακό Κράτος και να συντριβεί η κυπριακή κοινωνία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι ανεξάρτητα από τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση, «αυτή η ώρα είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας». Πρόσθεσε ότι τα όσα τυχόν αποφασιστούν τώρα θα σημαδέψουν την κυπρια

Keywords
Τυχαία Θέματα