Επιστολή Μπαρόζο σε Σουλτς για τις προτεραιότητες του 2014

20:17 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας της Κομισιόν με την Ευρωβουλή, ώστε να προωθηθούν έγκαιρα όλα τα εκκρεμή κοινοτικά θέματα το 2014, ζητάει με επιστολή του ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τον ομόλογό του Μάρτιν Σουλτς.

Στην επιστολή ο κ. Μπαρόζο αναλύει τις κυριότερες πρωτοβουλίες που εξετάζονται σε σχέση με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2014, στη βάση της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, ενώ επισημαίνει ότι το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή συμφωνούν ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη ώστε να επιδιώξουν μια διαφοροποιημένη δημοσιονομική εξυγίανση που ευνοεί την ανάπτυξη, να καταβάλουν προσπάθειες για διαρθρωτική μεταρρύθμιση με στόχο την ανταγωνιστικότητα, να αποκαταστήσουν κανονικές συνθήκες δανεισμού στην οικονομία, να αναζητήσουν καινοτόμους τρόπους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, οι δύο πλευρές θα πρέπει εστιάσουν τις προσπάθειες τους στην έγκριση και την εφαρμογή σημαντικών προτάσεων που εκκρεμούν (όπως οι πρωτοβουλίες μας για την απασχόληση των νέων και οι προτάσεις μας για την ενίσχυση της δανειοδότησης προς τις ΜΜΕ), σε σχέση με τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης, καθώς και τις εργασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη έναρξη των προγραμμάτων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020.

«Η χάραξη της οικονομικής πολιτικής μας θα έχει ως επίκεντρο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και τις στοχοθετημένες επενδύσεις», τονίζει, επισημαίνοντας ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ευρώπης για βιώσιμη ανάπτυξη, να παράσχουμε απασχόληση και καλά συστήματα πρόνοιας για τους πολίτες μας και να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία.

Επισημαίνει επίσης ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να δώσουν ιδιαίτερη προτεραιότητα στη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες έως το τέλος του 2013 και για το 2014, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή , είναι οι εξής:

-Εξασφάλιση μιας ομαλής εκκίνησης για όλα τα προγράμματα του ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ να αποτελεί καταλύτη για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

-Επίσπευση της έγκρισης βασικών προτάσεων, ιδίως όσον αφορά στην τραπεζική ένωση και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

-Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής διάστασης, και συνέχιση της ανάπτυξης της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση.

-Προσπάθεια υλοποίησης της εμπορικής μας ατζέντας, ιδίως μέσα από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία διατλαντικής εταιρικής σχέσης στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων με τις ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις με άλλους βασικούς εταίρους όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

-Προώθηση ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, ιδίως για τις ΜΜΕ, με την περαιτέρω απλούστευση και εξορθολογισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων.

Για τις διεθνείς σχέσεις αναφέρει ότι ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την προσήλωσή της στους στόχους, την ετοιμότητά της για βραχυπρόθεσμη αντίδραση, αλλά και τη δέσμευσή της ως προς την εμβάθυνση του έργου με τις υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

«Η διαμόρφωση πολιτικής σύνδεσης και οικονομικής ολοκλήρωσης με τους γείτονές μας οι οποίοι ανήκουν στην ανατολική εταιρική σχέση, η παροχή βοήθειας στους νότιους γείτονές μας κατά τη μεταβατική διαδικασία την οποία διάγουν και η καλλιέργεια στενότερων δεσμών με τους στρατηγικούς εταίρους μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες», τονίζει.

Μεταξύ των νέων πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η Κομισιόν τους επόμενους μήνες είναι και οι εξής:

- Η ανακοίνωση σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ.

- Η επανεξέταση του πλαισίου χρηματοπιστωτικής εποπτείας και μεταρρύθμιση της δομής των τραπεζών της ΕΕ μετά την έκθεση-Liikanen.

- Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης μέσα από τη μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγοράς βιομηχανικών προϊόντων και την υλοποίηση περαιτέρω πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

- Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και την προώθηση καλύτερης διαχείρισης της δημόσιας δαπάνης.

- Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού χώρου δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων.

- Συνέχεια της στρατηγικής για τον ΦΠΑ με στόχο τη μείωση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ.

- Αναθεώρηση του κανονισμού για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

- Καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για καλόπιστους ταξιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα