Επίσπευση της διαδικασίας συνομολόγησης Μνημονίου με την Τρόικα

12:56 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση του μνημονίου δανειακής σύμβασης με την Τρόικα ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση επιτείνει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία.

Ο κ. Ομήρου παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η Τρόικα

υπέβαλε στην Κυβέρνηση “συγκεκριμένο και λεπτομερειακό” προσχέδιο μνημονίου που αφορά σε περικοπές “σε συντάξεις, σε επιδόματα, σε εφάπαξ και για όλα αυτά”.

“Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αδράνεια, η καθυστέρηση, η οποία επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία”, είπε και πρόσθεσε: “Λόγω καθυστερήσεων και όχι μόνο βεβαίως, έχουμε φτάσει στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση. Ε, το δεις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η καθυστέρηση, οι αναβολές, οι οποίες επιτείνουν το αρνητικό κλίμα στην κυπριακή οικονομία. Αυτή η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για να συνομολογηθεί το μνημόνιο”.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ομήρου είπε ότι το μνημόνιο δεν πρέπει να συνομολογηθεί στη βάση των αποφάσεων που θα επιβληθούν από την Τρόικα αλλά μέσα από μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση, διεκδικητική διαπραγμάτευση, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι δανειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Είναι δεδομένη η δική μας η θέση, ελπίζω και άλλων, ότι μόνο με σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και μονόπλευρης λιτότητας δεν πρόκειται να βγούμε από την ύφεση”, είπε, για να προσθέσει ότι η εξυγίανση πρέπει να γίνει κατά τρόπο ισορροπημένο, κοινωνικά ευαίσθητο για να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός ιστός.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξάγει η ΚΤ για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν επηρεάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συνομολόγηση του μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα