Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/1/2013

10:29 23/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η καταστροφή που γίνεται στο φυσικό περιβάλλον στην Καρπασία στην προσπάθεια να φτιαχτεί νέος δρόμος, η μείωση του κατώτατου μισθού, το βρώμικο νερό στα υποστατικά του χωριού Αγία Ειρήνη, η απόφαση του «ανώτατου δικαστηρίου» για το ΚΕΕ που ανακοινώνεται σήμερα το πρωί κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η Καρπασία βιάστηκε», αναφέρεται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που γίνεται στην «εθνικό πάρκο» Καρπασίας στην προσπάθεια να φτιαχτεί νέος καλύτερος δρόμος.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν άφησαν ούτε ένα ελαιόδεντρο». Αλλού γράφει ότι ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα έφτασε τις 1415 ΤΛ (περίπου 600 Ευρώ), παρόλο που οι εργαζόμενοι είχαν προτείνει το ποσό των 1450 ΤΛ (περίπου 615 Ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η εταιρία Τας Γιαπί η οποία από τον Ιανουάριο απέκτησε τα δικαιώματα χρήσης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, αναζητεί συνέταιρο στην Αμερική με σκοπό την συνεργασία τους στην χρήση του αεροδρομίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Αυτό ονομάζεται σφαγή», αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι οι εργασίες δρόμου που γίνονται στην Καρπασία βιάζουν την φύση. Αναφέρει επίσης ότι παρ’ όλο που το «εθνικό πάρκο» θεωρείται προστατευόμενο, στο όνομα της καλυτέρευσης των δρόμων έκοψαν δέντρα και κατέστρεψαν βλάστηση που μέχρι τώρα έμεινε ανέγγιχτη. Αλλού γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας περιμένει με κομμένη την ανάσα την σημερινή απόφαση του «ανώτατου δικαστηρίου» σχετικά με το συμβούλιο του κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίθεση κατά του τζαμιού στο χωριό Δένεια και γράφει ότι κάποιοι φανατικοί Ελληνοκύπριοι επιτέθηκαν στο τζαμί και έριξαν δύο τοίχους του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η απόφαση έπρεπε να παρθεί από το συμβούλιο του κόμματος», αναφέρεται στις δηλώσεις του Χιουσεϊν Οζγιουργκιούν, ο οποίος υποστηρίζει ότι την απόφαση για το συμβούλιο του ΚΕΕ έπρεπε να την πάρει το ίδιο το συμβούλιο και ότι το θέμα δεν έπρεπε να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το πακέτο της εφημερίδας Χαβαντίς θα πωλείται πλέον και στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο ακάθαρτος κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα έπεσε στις 1415 ΤΛ (περίπου 600 Ευρώ), και ο καθαρός στις 1231 ΤΛ (περίπου 500 Ευρώ).

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο με τίτλο «Φόβος επιδημίας», αναφέρει ότι στα υποστατικά του χωριού Αγία Ειρήνη το οποίο ανήκει στο «δήμο» Λαπήθου, τρέχει βρώμικο νερό το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του χωριού, χωρίς κανένας υπεύθυνος να κάνει κάτι για αυτό. Αλλού γράφει ότι σήμερα το πρωί ώρα 10:30 το «ανώτατο δικαστήριο» θα ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με το συμβούλιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αναφορά ντροπής», αναφέρεται στην αναφορά της μη κυβερνητικής οργάνωσης FREEDOM HOUSE για το 2012, σύμφωνα με την οποία τα κατεχόμενα είναι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες καταπατούνται σε μεγαλύτερο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού αναφέρεται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Καρπασίας λόγω της δημιουργίας καινούριου δρόμου μεταξύ του Ριζοκαρπάσου και του μοναστηριού του Απ. Αντρέα και γράφει ότι οι μπουλντόζες έφτασαν μέχρι την άμμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα