Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/10/2013

10:52 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία, οι περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «12 μήνες η στρατιωτική θητεία», γράφει ότι ανακοινώθηκε χθες ότι η στρατιωτική θητεία στην Τουρκία μειώθηκε από 15 μήνες σε 12 μήνες και αναφέρει ότι η εφημερίδα δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει στην μείωση της στρατιωτικής θητείας

και στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου βιολόγων Χασάν Σαρτπέν, δήλωσε ότι η μεταφορά νερού με αγωγό από την Τουρκία θα είναι μια παρέμβαση στο περιβάλλον χωρίς επιστροφή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος , η συντεχνία του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου και η συντεχνία καθηγητών ΚΤΟΕΟΣ, πραγματοποίησαν χθες έξω από το «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου, εκδήλωση διαμαρτυρίας για μίας από τις συνεχιζόμενες «δίκες», γνωστές και ως «δίκη της 19ης Ιουλίου», που αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Επιταχύνεται η διαδικασία» αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ και γράφει ότι οι δύο αποφάσισαν όπως πραγματοποιήσουν τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα πριν από το τέλος του μήνα, χωρίς όμως να έχουν ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλού γράφει ότι ο Ιρσέν Κουτσιούκ αντιδρώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίων του ο Ερσίν Τατάρ, για χρέος 2 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 800 χιλιάδες ευρώ) για εκλογικούς σκοπούς, και είπε ότι ο Τατάρ είναι ένας φίλος του οποίου ο πολιτικός βίος είναι γεμάτος αντιφάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι η στρατιωτική θητεία στη Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου 2014 μειώνεται στους 12 μήνες και αναρωτιέται αν αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί και η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Θυμός για την αύξηση» γράφει ότι οικονομικές οργανώσεις των κατεχομένων και η συντεχνία εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» Ελ-Σεν, ανακοίνωσαν ότι είναι ενάντια στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο εξόδου από την κρίση που περνά η «αρχή». Αλλού γράφει ότι οι πρώην εργαζόμενοι στις «τουρκοκυπριακές αερογραμμές» άναψαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φωτιά, για να θυμίσουν το κλείσιμο της εταιρίας και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν για μήνες οι υπάλληλοι της. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, δεν καθορίστηκε ημερομηνία επίσκεψης σε Αθήνα και Άγκυρα και ότι δεν υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δείξουν συναίσθηση» αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση των δύο πλευρών στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να δείξουν συναίσθηση. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι λύση πρέπει να περιέχει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αναμένεται να ανοίξει επίσημα στις 5 Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «2 Δολάρια, 25 χρόνια» αναφέρει ότι ο «βουλευτής» Χακάν Ντιντσγιουρέκ, απεκάλυψε ότι ιδιωτική εταιρεία στα κατεχόμενα εδώ και 25 χρόνια νοικιάζει χώρο στο λιμάνι της Αμμοχώστου προς 2 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο, χωρίς όμως να πληρώνει αυτά που οφείλει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΡΤΚ, Ουρούν Σόλιαλι, παρουσίασε τις προτάσεις του για την τροποποίηση νομοσχέδιου σχετικά με την στρατιωτική θητεία. Σε άλλο θέμα, παρουσιάζει τα σημεία που προτείνει η κάθε πλευρά όσον αφορά στην κοινή ανακοίνωση για τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα