Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 17/12/2013

10:44 17/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις και θέματα για το κοινό ανακοινωθέν και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, η εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντεχνίας των Εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», Ελ Σεν και η επιλογή του Κουτλάι Ερκ ως νέου γ.γ. του ΡΤΚ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν υπάρχει ούτε νέο σχέδιο, ούτε νέος χάρτης», γράφει ότι αυτό αναφέρει το «προεδρικό» σε ανακοίνωση του σε σχέση με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαβαντίς» στο

οποίο η εφημερίδα υποστήριζε ότι παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέα σχέδιο και το νέο χάρτη των ΗΕ για το Κυπριακό, και ξεκαθαρίζει ότι το εν λόγω σχέδιο δεν είναι παρά το έγγραφο συγκλίσεων που είχαν ετοιμάσει τα ΗΕ πριν 8 μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Συντεχνία των Εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», Ελ Σεν πραγματοποίησε χθες με τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, εκδήλωση διαμαρτυρίας και διάσκεψη Τύπου μπροστά από το «υπουργείο οικονομικών», εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας της KTÖS (Συντεχνία Τ/κ Δασκάλων) Σενέρ Ελτζίλ, κατέκρινε το γεγονός ότι τα μη «κοινοβουλευτικά» τ/κ κόμματα αποκλείονται από την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η εφημερίδα Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Συμφώνησαν στην επιλογή του Ερκ», γράφει ότι το νέο συμβουλίο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ενέκρινε ομόφωνα ο νέος Γ.Γ. του κόμματος να είναι ο Κουτλάι Ερκ, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα τελικά αποφάσισε πως ο Γενικός Γραμματέας Μπενγκιού Σιόνια, δεν θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του. Αλλού γράφει ότι σήμερα η εφημερίδα στις μεσαίες σελίδες της δημοσιεύει το χάρτη που ετοίμασαν τα ΗΕ μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς όπως ισχυρίζεται και ο οποίος παρουσιάζει τις περιοχές που θα ανήκουν στο ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, με την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τις νέες περιοχές που ζήτησαν οι Ε/κ, όπως διαμορφώνεται μετά από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Ερογλου τα έτη 2008-2012.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ενθαρρυντικό για τη λύση», αναφέρει ότι το «κράτος» και τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που εξέφρασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιούργκιουν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τόνισε ότι πρέπει να είναι ενωμένοι για την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η πλευρά που πίεζε την άλλη πλευρά να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η Τουρκία και το ψευδοκράτος και ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο δυνατοί και δικαιωμένοι από ποτέ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το ΡΤΚ επέλεξε, το ΔΚ έφτασε σε συμφωνία», γράφει ότι έληξε η αβεβαιότητα που επικρατούσε στα δύο «κυβερνώντα» κόμματα ΡΤΚ και ΔΚ, με το πρώτο να εγκρίνει ομόφωνα τον Κουτλάι Ερκ ως νέο γενικό γραμματέα και το δεύτερο να αποφασίζει ότι ο Γενικός Γραμματέας Μπενγκιού Σιόνια, δεν θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προσφοράς για τις εργασίες βαψίματος «δημόσιου» νοσοκομείου, λόγω υποψιών για στημένων προσφορών. Αλλού γράφει ότι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εγχείρηση με αρθροσκοπική μέθοδο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), δεν παραλείφθηκε σήμερα από το ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα