Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 15/3/2013

10:23 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δηλώσεις του «υπουργού υγείας», Ερτουγρούλ Χασίπογλου, σε χθεσινή εκδήλωση των Τ/κ γιατρών για δηλώσεις που φέρεται να έκανε παλιότερα στον ίδιο για τα νυχτερινά κέντρα όπου εργάζονται γυναίκες, πρώην «υπουργός» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, είναι το κύριο θέμα στις τέσσερις από τις πέντε τ/κ εφημερίδες. Άλλα θέματα αφορούν τις υποθέσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων ανοικτά της Αμμοχώστου και ψεύτικων οδικών ατυχημάτων με την εμπλοκή ψευδοαστυνομικών. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων «δημάρχων» για την κατεχόμενη Λευκωσία αποτελεί επίσης θέμα στα πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Εμένα θα κανονίσουν;» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού υγείας» Ερτουγρούλ Χασίπογλου, ο οποίος μιλώντας χθες στον τ/κ ιατρικό σύλλογο για το θέμα των νυχτερινών κέντρων με γυναίκες, αναφέρθηκε σε δηλώσεις ενός πρώην «υπουργού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που παρομοίασε τα νυχτερινά κέντρα με φάμπρικες και διερωτήθηκε τότε γιατί έπρεπε να τα κλείσει αφού στα κατεχόμενα υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και 40.000 φοιτητές. «Σε εμένα θα εκτονωθούν όλοι αυτοί;» φέρεται να είπε ο «υπουργός» του ΡΤΚ. Η δήλωση Χασίπογλου πάντως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας έγινε έκτακτη σύσκεψη με τους έκτακτους υπαλλήλους που προσέλαβε η «κυβέρνηση» Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία ενόψει των «εκλογών» στο «δήμο» της πόλης. Αλλού γράφει ότι ο «διευθυντής» του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου δήλωσε πως το λαθρεμπόριο τσιγάρων έγινε εκτός «εθνικών υδάτων», παραδεχόμενος ότι υπάρχει υπόθεση πλαστών εγγράφων, όχι όμως και καταχώρηση φόρων.

Με τίτλο «Καθήκον μας να κρατήσουμε ζωντανό τα έργο του» αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την 107η επέτειο της γέννησης του Φαζίλ Κιουτσιούκ και την 71η επέτειο της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας κάποιοι προκάλεσαν ζημιές σε διαφημιστικές πινακίδες υποψηφίων «δημάρχων» στους δρόμους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολή έχει περάσει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του αυτοματοποιημένου συστήματος με το οποίο κάποιος στα κατεχόμενα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 1.112 δημόσιες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «40 χιλιάδες στρατιώτες, 40 χιλιάδες μαθητές, εμάς θα ‘κανονίσουν’;», αναφέρεται στις ίδιες δηλώσεις Χασίπογλου για τον πρώην «υπουργό» του ΡΤΚ, γράφοντας ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από γυναίκες γιατρούς που ήταν στην αίθουσα της εκδήλωσης όπου μιλούσε ο Ερτουγρούλ Χασίπογλου και οι οποίες αφού διαμαρτυρήθηκαν έφυγαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνελήφθηκαν ακόμη δύο «αστυνομικοί» στα κατεχόμενα για την υπόθεση ψεύτικων αυτοκινητιστικών ατυχημάτων εκ των οποίων ο ένας τέθηκε υπό κράτηση και ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος. Αλλού γράφει ότι η «βουλή» δεν μπόρεσε ούτε χτες να συνεδριάσει καθώς δεν υπήρχε απαρτία λόγω της μη προσέλευσης «βουλευτών» του ΚΕΕ, με αποτέλεσμα ο «πρόεδρος» Χασάν Μποζέρ να πει νευριασμένος ότι αυτό είναι ένα ρεζιλίκι και η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Με τίτλο «Προκάλεσε σάλο», η εφημερίδα Κίπρις (Κύπρος) αναφέρεται κι αυτή στις δηλώσεις Χασίπογλου για την αναφορά του πρώην «υπουργού» του ΡΤΚ. Γυναικείες οργανώσεις, γράφει, αντέδρασαν και ζήτησαν από τον Χασίπογλου να πει συγνώμη και να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προσπάθησε να κάνει αστείο, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μαζέψει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Αλλού γράφει ότι στην υπόθεση των δύο πλοίων που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου τα πλαστά έγγραφα πολλαπλασιάζονται και ο ένας από τους δύο καπετάνιους, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει την εγγύηση, οδηγήθηκε στη φυλακή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» El Sen προχώρησε χθες στη διακοπή της παροχής ρεύματος σε πολλά «κυβερνητικά» κτίρια, όπως και του «υπουργείου οικονομίας και ενέργειας», το οποίο χρωστά 106.000 ΤΛ (48.200 ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ντροπή», γράφει για σκανδαλώδεις δηλώσεις του «υπουργού υγείας» στην εκδήλωση των Τ/κ γιατρών χθες κάνοντας αναφορά στο «40.000 στρατιώτες ποιον να ‘κανονίσουν’;» και σημειώνει ότι πρώην «υπουργοί» δήλωσαν πως δεν ήταν καθόλου σωστή η δήλωση αυτή και πως 18 γυναικείες οργανώσεις αντέδρασαν έντονα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όσοι είχαν προσληφθεί από την «κυβέρνηση» λόγω του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ κλήθηκαν χθες σε συνεδρίαση στο κόμμα για να ενημερωθούν για τις επικείμενες «εκλογές» στο «δήμο» Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του ΡΤΚ για το «δήμο» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, ο οποίος μίλησε για νέα εποχή και τέλος των σχέσεων φίλων και κουμπάρων, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα