Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/3/2012

10:02 25/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι πιέσεις για λύση εντός τριών μηνών και πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η υπόθεση απάτης σε πρατήρια πώλησης καυσίμων, η συμφωνία μεταξύ Hermes Airports και Far Eastern Phoenix Ltd., η έναρξη εργασιών για κατασκευή τερματικού αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό και η εφαρμογή της θερινής ώρας

από σήμερα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των Κυριακάτικων πρωτοσέλιδων.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Χρεοκόπησε η πολιτική Χριστόφια” αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος λέει ότι ”εάν δεν έχει αντιληφθεί (ο Πρόεδρος) ότι έχει ξοφλήσει η πολιτική του, ότι χρεοκόπησε το δόγμα που υιοθέτησε του Κυπριακής ιδιοκτησίας διαλόγου, σημαίνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξύπνησαν οι μνήμες από το μεταλλείο Αμιάντου στην γνωστή περιοχή του Τροόδους με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην δημόσια τηλεόραση της Δανίας. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κων. Χριστοφίδη, ο οποίος σημειώνει ότι ”η σύγχρονη πολιτική δεν παράγεται μέσα σε κομματικά ακτίβ αλλά σε επιστημονικά κέντρα”.

”Η Μάχη” υπό τον τίτλο ”Ενταφίασε την Αμμόχωστο ο Πρόεδρος Χριστόφιας” γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν διάσυνδεσε την επιστροφή της πόλης με την λύση του Κυπριακού, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των καθηκόντων του και ο Πρόεδρος Χριστόφιας σιώπησε ακολουθώντας για άλλη μια φορά, την ατελέσφορη και άκρως επιζήμια πολιτική του ”καλού παιδιού”. Αλλού γράφει ότι από σήμερα τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή η θερινή ώρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σκηνικό πιέσεων έστησαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου για λύση του Κυπριακού εντός τριών μηνών και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Οι…G-50 της Κύπρου” παρουσιάζει τους 50 πιο ισχυρούς της πολιτικής ζωής του τόπου. Γράφει ότι είναι πολιτικοί, καταρτίζουν πολιτικές, επηρεάζουν πολιτική. Είναι πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι, τεχνοκράτες, συντεχνιακοί, κομματικοί και ”σκιές” των ηγετών μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαλύφθηκε δεύτερη υπόθεση απάτης σε πρατήριο πώλησης καυσίμων στην Λευκωσία ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα πρατήρια, στα οποία γινόταν απάτη και ανήκουν στην ίδια εταιρεία πώλησης πετρελαιοειδών. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος ορειβάτης Γιώργος Ανδρέου ξεκινά αύριο να υλοποιήσει το όραμα του, να κατακτήσει το Εβερεστ.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”’Τελευταία ευκαιρία’ από ΟΗΕ” γράφει ότι νέα παράταση για μια ”τελευταία ευκαιρία” θα προσφέρει ο Ντάουνερ στην διαδικασία και στους διαπραγματευτές, καθορίζοντας ως νέο κομβικό σημείο τον Ιούνιο. Θα συμβουλεύσει τη συνέχιση των συζητήσεων χωρίς να ανακοινώσει τι θα γίνει μετά την 1η Ιουλίου. Στα ΗΕ θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί ”μια ακόμη ευκαιρία” που θα αφήνουν να εννοηθεί πως θα είναι και

Keywords
Τυχαία Θέματα