«Καμπανάκι» από Ρεν στην Ισπανία για το έλλειμμα

00:51 25/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο Όλι Ρεν, προέτρεψε την Ισπανία να τηρήσει το στόχο για επάνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματός της στα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως στα τέλη του 2013, επισείοντας το φόβο κυρώσεων από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

“Η Ισπανία κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής της όσον αφορά τον προϋπολογισμό” και “είναι σε καλό δρόμο” για την ανόρθωση των οικονομικών της, εκτίμησε ο Ρεν στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης με ευρωπαίους αξιωματούχους στη φινλανδική

Λαπωνία. Ωστόσο η κατάσταση “είναι ακόμη πολύ εύθραυστη”, υπογράμμισε. “Είναι γι αυτόν το λόγο που η Ισπανία οφείλει να σεβαστεί τους στόχους της ώστε να αποφύγει κάθε πισωγύρισμα σε όρους κόστους δανείων στις αγορές”, έκρινε ο Επίτροπος.

Η Μαδρίτη προκάλεσε πρόσφατα την ανησυχία των εταίρων της όταν ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, 8,51% έναντι 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και στη συνέχεια προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει το συμφωνημένο με την ΕΕ στόχο μείωσης του ελλείμματος του 2012 στο 4,4%.

Τελικά, η Ισπανία δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,3% φέτος και στη συνέχεια να το επαναφέρει όπως προβλεπόταν για τα τέλη του 2013 στο ευρωπαϊκό όριο του 3%. Όμως πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατό, εκτός και εάν η Ισπανία βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από εκείνην που προβλέπεται να περάσει φέτος.

Ο Ρεν έκρινε πως η αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών στην ανακοίνωση ενός ελλείμματος για το 2012 μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισπανικές αρχές. “Στο μέτρο που υπήρξε η εντύπωση ότι η Ισπανία χαλάρωσε τους δημοσιονομικούς στόχους της, παρακολουθήσαμε κατά τη γνώμη μου αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες μια αντίδραση των αγορών με (αύξηση) πολλών δεκάδων μονάδων βάσης στα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων, τα οποία για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό ξεπέρασαν εκείνα των ιταλικών”, είπε ο Επίτροπος. “Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό η κατάσταση παραμένει εύθραυστη”, είπε.

Τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή έφθασαν το 5,350%, πιο πάνω από το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 5,057%.

Keywords
Τυχαία Θέματα