Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 20/3/2014

09:43 20/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ιστορικό της κατάληψης του τάνκερ «Morning Glory» για το οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι μετέφερε κλεμμένο πετρέλαιο από τη Λιβύη, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και το δίλημμα της επιβολής ή όχι νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι προσπάθειες για αναβάθμιση

του ψευδοκράτους, η απόφαση του Υπουργικού για έναρξη της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων με την Αρχή Λιμένων και η διεκδίκηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρικτικού ρόλου στις διαπραγματεύσεις, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Έτσι αποτρέψαμε ένα νέο Μαρί” αναφέρεται στην κατάληψη του πειρατικού τάνκερ «Morning Glory» από αμερικανούς κομάντος και γράφει ότι αυτή τη φορά ο υποδειγματικός χειρισμός δεν επέτρεψε να εμπλακεί η χώρα μας σε μια νέα περιπέτεια με πολύ επικίνδυνες προοπτικές. Αλλού γράφει ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στενεύει ο κλοιός στις ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία που δεν έχουν παραδοθεί.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Στα δύο η Ευρώπη για τη Ρωσία” γράφει ότι αντιμέτωποι με το δίλημμα της επιβολής ή όχι περαιτέρω κυρώσεων –οικονομικών αυτήν τη φορά- εναντίον της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα, θα βρεθούν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «συνεχίζουν να ζουν σαν βασιλιάδες» στο ΡΙΚ και φιλοξενεί δηλώσεις του ΥΠΕΣ. Αλλού γράφει ότι «παίρνουν σειρά και άλλοι προς την έξοδο» στο Συνεργατισμό.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Στήνουν το συνιστών κράτος” γράφει ότι διεθνή εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εδραίωσης από τώρα του «τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους», έχει αναλάβει η τουρκική πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για αδικία μιλούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που φέρεται να οφείλουν στο κράτος εκατομμύρια, καθώς στην πλειοψηφία του ο φόρος ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν ανήκει στους πελάτες τους. Αλλού γράφει ότι «τα δόντια της σε μικρούς πελάτες δείχνει η Τράπεζα Κύπρου».

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Αλα ούνα με την Αρχή Λιμένων” αναφέρει ότι σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων με την Αρχή Λιμένων και πιο συγκεκριμένα τις πιο επικερδείς εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει για πακέτο 100 εκατ. ευρώ από τον Συνεργατισμό, που αφορά νέα δάνεια για βιομηχανία, υπηρεσίες, τουρισμό και άλλες υποδομές, μάλλον από τον Απρίλιο. Αλλού γράφει ότι μεγάλα έργα κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Χείρα βοηθείας” γράφει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρικτικό ρόλο στις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου, θέση η οποία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες σήμερα. Αλλού γράφει για μήνυμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τους Τουρκοκυπρίους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά επίλυση των θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση.

Cyprus Mail δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα