Εκτός Συρίας το 45,6% των χημικών

09:43 20/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σχεδόν τα μισά από τα χημικά όπλα που έχουν δηλωθεί έχουν μεταφερθεί εκτός της Συρίας μετά τη φόρτωση ακόμη δύο πλοίων στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα που επιβλέπει τη διαδικασία αφοπλισμού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κοινή αποστολή ΟΗΕ και Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ )ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αργά την Τετάρτη ότι 45,6% των χημικών έχουν απομακρυνθεί από το λιμάνι

της Λατάκειας εκτός της χώρας.

Η Συρία είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί του προγράμματος χημικών όπλων της πέρσι, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά βρίσκεται αρκετούς μήνες εκτός χρονοδιαγραμμάτων και κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για καταστροφή των χημικών.

Έχει ζητήσει να της δοθεί παράταση ως τις 27 Απριλίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης των χημικών, γεγονός που θέτει την αποστολή δυόμισι μήνες εκτός προγράμματος.

Οι συριακές αρχές αποδίδουν την καθυστέρηση σε προβλήματα ασφαλείας κατά την προσπάθειά τους να μεταφέρουν τα χημικά στη Λατάκεια.

Πέντε ρουκέτες χτύπησαν το λιμάνι νωρίτερα το Μάρτιο, με τη μία να προσγειώνεται κοντά στο χώρο διαμονής της διεθνούς ομάδας παρατηρητών, σύμφωνα με πηγές την Τρίτη.

Η κοινή αποστολή ανέφερε ότι η παράδοση των τελευταίων δύο φορτίων σημαίνει ότι το 29,5% των χημικών «Προτεραιότητας 1», που θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα, καθώς και 82,6% των χημικών «Προτεραιότητας 2» έχουν απομακρυνθεί .

Keywords
Τυχαία Θέματα