Επέκταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές

20:09 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανοικτά μέχρι τις 10 το βράδυ από Δευτέρα μέχρι Σάββατο και μέχρι τις 9 το βράδυ τις Κυριακές θα μπορούν να παραμένουν από τις 21 Ιουλίου τα καταστήματα στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται τουριστικό ωράριο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι “το μέτρο θα λειτουργεί εθελοντικά, υπό την έννοια ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να αποφασίσει τις μέρες και ώρες λειτουργίας του καταστήματος του” και στόχος είναι όπως αρθούν περιορισμοί , οι οποίοι στην παρούσα οικονομική

κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας και να τυγχάνουν όλα τα καταστήματα ίσης μεταχείρισης.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την έκδοση τροποποιητικών Διαταγμάτων για την επέκταση των περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται τουριστικό ωράριο.

Προσθέτει ότι με αυτά τα τροποιητικά διατάγματα τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά από την Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5.00 π.μ μέχρι τις 10.μμ καθώς και την Κυριακή, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Στόχος της απόφασης αυτής, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, είναι όπως αρθούν περιορισμοί , οι οποίοι στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας και να τυγχάνουν όλα τα καταστήματα ίσης μεταχείρισης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι και λόγω της μεγάλης ανεργίας, θα πρέπει να εξευρεθεί κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό.

Προσθέτει ότι ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης, θα καλύπτεται κατά 50% με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι το εν λόγω Σχέδιο αφορά την απασχόληση εργαζομένων έστω και με μερική απασχόληση με κάλυψη του 65% του μισθού τους.

Σημειώνει ότι όλο το σύστημα θα ελέγχεται με τρόπο έτσι ώστε αφενός η επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται και αφετέρου να μην καταστρατηγούνται οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των υπ΄ αναφορά Νόμων, το πλήρες κείμενο των Διαταγμάτων δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 21 Ιουλίου 2013, καταλήγει το Υπουργείο Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα