Νομοσχέδιο για ρύθμιση διενέργειας εράνων ετοίμασε η Κυβέρνηση

20:03 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη διενέργεια εράνων, το οποίο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, η οποία συζήτησε το θέμα της διενέργειας εράνων και πώλησης λαχείων αλλά και το θέμα της οργανωμένης ζητιανιάς, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τον κατ’ οίκον έρανο, προνοεί παροχή κατάστασης εσόδων και εξόδων, προνοεί ότι αν τα έσοδα του εράνου είναι περισσότερα από τις ανάγκες του οργανισμού που

τον διενεργεί τότε μέρος των εσόδων θα παραχωρείται στο κράτος.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η Επιτροπή ζήτησε τη συμπερίληψη πρόνοιας στο νομοσχέδιο με βάση την οποία οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα για την παραχώρηση άδειας στον οποιοδήποτε οργανισμό για τη διενέργεια εράνου.

Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει στα λαχεία των εράνων να αναγράφεται αριθμός τηλεφώνου της οργάνωσης που διενεργεί τον έρανο έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να διαπιστώνει κατά πόσο πρόκειται περί πραγματικού εράνου για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή ακόμα και το κατά πόσο ο λαχνός του κέρδισε στην κλήρωση.

Ο κ. Φυττής είπε ότι το θέμα της διενέργειας εράνων, της πώλησης λαχείων αλλά και της επαιτείας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για την κυπριακή κοινωνία. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα και τις εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες πλήττονται από την παράνομη διενέργεια εράνων και την εξαπάτηση πολλές φορές των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε στην Επιτροπή η Αστυνομία και τα οποία παρουσίασε ο κ. Φυττής, στην επαρχία Λευκωσίας έγιναν το 2012 συνολικά 67 καταγγελίες για αδικήματα που αφορούν τη διενέργεια εράνων, 153 καταγγελίες για πλανοδιοπώληση χωρίς άδεια (πώληση φυλλαδίων και περιοδικών) και 189 καταγγελίες για εκούσια παρεμπόδιση ελεύθερης διέλευσης (φώτα τροχαίας).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των καταγγελιών στην επαρχία Λευκωσίας για το Α’ εξάμηνο του 2013 ανήλθε στις 154 σε σύγκριση με 216 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ανέφερε τέλος ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέσει τις απόψεις της σε σχέση με το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα