Επαφές Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας στην Τουρκία

17:07 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα στο Φανάρι η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία προανήγγειλε τη σύσταση γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη και την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού τουριστικού φόρουμ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε την πληροφορία περί πρόθεσης για πώληση του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.
Μετά τη συνάντηση, η Υπουργός είπε πως «εκφράσαμε

την πίστη και τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών».
Είπε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ και τόνισε πως κατά τις επαφές με την τουρκική την πολιτική ηγεσία και τον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον τουρισμό «θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας»
«Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε το ρεύμα των Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μας.  Ήδη φέτος με το πιλοτικό πρόγραμμα για το Αιγαίο και με τη δυνατότητα που δίνεται εδώ και χρόνια για τους κατόχους των πράσινων (υπηρεσιακών) διαβατηρίων να επισκέπτονται την Ελλάδα, έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό Τούρκων που επισκέπτονται τη χώρα μας» είπε και τόνισε: «Αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πόσο μπορούμε να αναπτύξουμε κοινά τουριστικά πακέτα από μακρινούς προορισμούς όπως η Κίνα, οι Ινδίες, η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Κορέα.».
Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι «θέτουμε το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας και από κει και πέρα εξαρτάται κι από τον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτηθείσα αν πρόκειται να ανοίξει γραφείο ΕΟΤ στην Τουρκία, με δεδομένη τη συνέντευξή της σε τουρκική εφημερίδα ότι η Αθήνα θέλει να πωλήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν, είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι ένα λάθος που πρέπει να αποκατασταθεί. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία παρουσία του ΕΟΤ και εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει θετική διάθεση του ελληνικού προξενείου και δυνατότητα να φιλοξενήσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τον ΕΟΤ. Είναι μέσα στα πλάνα μας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, να υπάρχει παρουσία στην Κωνσταντινούπολη».

Πρόσθεσε μάλιστα το εξής: «Χρειαζόμαστε μια στήριξη και από τον ελληνισμό της Πόλης για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το γραφείο».
Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα υπογραφής κάποιας διμερούς συμφωνίας, η Υπουργός τόνισε ότι «ήδη εδώ και χρόνια υπήρξαν επαφές και συμφωνίες. Το 2010 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Τουρισμού. Εμείς θα προτείνουμε να γίνει ένα φόρουμ στην Αθήνα με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα των δύο πλευρών, ώστε το πολιτικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει να βρει και πρακτική εφαρμογή».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διευκόλυνση Τούρκων πολιτών ως προς τις θεωρήσεις, η Υπουργός είπε ότι «το πιλοτικό πρόγραμμα (που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι) ήταν μια κίνηση της Ελλάδας για να υπάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα