Ένσταση από Ευστάθιο Ευσταθίου για διαγραφή μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί

16:17 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αύριο στις 12 το μεσημέρι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδριάζει στη Λάρνακα, θα ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με την αίτηση της Κατηγορούσας Αρχής στην υπόθεση για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 201, να μην καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας τρία άτομα, τον Υπαστυνόμο Ανδρέα Χριστοφή, τον Λεωνίδα Λεωνίδου από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Υπηρεσίας και τον υπαστυνόμο Χρήστο Καράκωστα, τους οποίους έκρινε ως αναξιόπιστους.

Σήμερα ο Ευστάθιος Ευσταθίου συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, αγόρευσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου για το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής που υποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου είχε ζητήσει στην προηγούμενη δικάσιμο να μην θεωρηθούν μάρτυρες της τα τέσσερα άτομα, αφού τους έκρινε ως αναξιόπιστους, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στην υπεράσπιση να τους καλέσει.

Σημειώνεται ότι στην επιχειρηματολογία της η κ. Ευθυβούλου ανέφερε ότι η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι πως οι κατηγορούμενοι 5 + 6 (Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους) είχαν τη δυνατότητα μετά τη διαπίστωση της έκρηξης στις 4/7/2011 και την αυτοψία που έγινε στις 6/7/2011 να ενεργήσουν και να προειδοποιήσουν τους Πυροσβέστες. Ταυτόχρονα οι δύο κατηγορούνται για τη μη λήψη ενεργειών και παραλείψεις μεταξύ 6-11/7/2011 και κατ’ επέκταση και για τον 4ο κατηγορούμενο, δηλαδή τον Ανδρέα Λοϊζίδη μέχρι τις 7/7/2011 που βρισκόταν στην Κύπρο.

Στην αγόρευση του ο κ. Ευσταθίου είπε πως ο Κανόνας και η θέση της υπεράσπισης είναι ότι όλοι ο μάρτυρες που αναγράφονται στο κατηγορητήριο θα πρέπει να καλούνται για να δώσουν μαρτυρία. Πρόσθεσε ότι το σύνολο των μαρτύρων, τα ονόματα και οι καταθέσεις που είχαν δοθεί θα παρουσιάζονταν στο Δικαστήριο και βάση του υλικού αυτού σχεδιάζεται και ακολουθείται η υπερασπιστική γραμμή.

Πρόσθεσε πως η υποχρέωση της Κατηγορούσας Αρχής να καλέσει όλους τους μάρτυρες εκπηγάζει από την κορυφαία υποχρέωση που έχει να διασφαλίσει την έννοια της δίκαιης δίκης όπως διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Νομοθεσία.

«Η απόφαση της Κ. Α. να μην καλέσει τους συγκεκριμένους μάρτυρες στο στάδιο που μας ανακοινώθηκε, μας κατέλαβε εξ απήνης γιατί βάση της παρουσίας τους στο Δικαστήριο σχεδιάσαμε τη γραμμή της υπεράσπισης των πελατών μας ώστε το Δικαστήριο να μπορεί να απονείμει τη δικαιοσύνη με αμεροληψία».

Αφού ανέφερε ότι «δεν αναζητούμε ενόχους, αναζητούμε τους ενόχους σ’αυτή την υπόθεση» ο κ. Ευσταθίου είπε ακόμα ότι «η αξιολόγηση ή όχι μιας μαρτυρίας και το εάν αυτή είναι αναξιόπιστη ή μη αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία του Δικαστηρίου και όχι των άλλων παραγόντων της δίκης. Πρόκειται για μια πολύ ουσιώδη παρατυπία η οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθεί από τους Δικαστές».

Είπε ακόμα πως τυχόν αποδοχή της θέσης της Κατηγορούσας Αρχής ότι δηλαδή ένας μάρτυρας είναι αναξιόπιστος παραβιάζει πραγματικά την ουσιωδέστερη αρχή του Δικαστηρίου και σημείωσε πως το εάν είναι αξιόπιστοι ή όχι οι μάρτυρες δεν θα κριθεί από αυτά που ακούστηκαν από άλλους μάρτυρες, αλλά με το τι οι ίδιοι κατέθεσαν στις δικές τους καταθέσεις. Η δική μας θέση, είπε ο κ. Ευσταθίου είναι πως η Κ. Α. όφειλε να καλέσει τους εν λόγω μάρτυρες λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης τους, ότι δηλαδή γνώριζαν τα γεγονότα.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου ανέφερε ότι η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα