Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Α. Ντάουνερ

08:16 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προσεκτικός εμφανίστηκε χθες αργά το απόγευμα στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι πληροφορίες που μας μετέφεραν διάφορα μέλη του Σ.Α. συγκλίνουν ότι στην τοποθέτησή του, που κινήθηκε εντός των πλαισίων της δήλωσης του γενικού γραμματέα, παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες του Greentree ήταν περιορισμένη και αυτό είναι απογοητευτικό. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

Ανέφερε ότι οι πλευρές

προσκόμισαν ορισμένες προτάσεις στα τρία κεφάλαια στα οποία εστιάστηκαν οι συνομιλίες κι ότι οι αξιωματούχοι του οργανισμού διευκόλυναν τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι υποσχέθηκαν να προσκομίσουν περισσότερες προτάσεις σε δύο εβδομάδες στην Κύπρο.

Ο ειδικός σύμβουλος παρέθεσε τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι το Μάιο, όπως περιγράφονται στη δήλωση του γενικού γραμματέα και στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις που ανακοίνωσε ο Μπαν Γκι-μουν.

Τα μέλη του Σ.Α., στις παρεμβάσεις τους, καλωσόρισαν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας κι ο κ. Νταουνερ. Οι Βρετανοί ήγειραν το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας ότι το Σ.Α. θα πρέπει να επανεκτιμήσει πλήρως την παρουσία της Δύναμης στην Κύπρο, βάσει των ψηφισμάτων του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Παρέθεσε πέραν των οικονομικών παραμέτρων και την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ ήταν υποστηρικτικές στη βρετανική τοποθέτηση, θέτοντας ερωτήματα για το κόστος της δύναμης και την πολυετή της παρουσία κι για το αν είναι καιρός να αρχίσει το Συμβούλιο να σκέφτεται ένα «σχέδιο Β».

Ρωσία, Γαλλία και Κίνα διαφώνησαν κάθετα με την εισήγηση, τονίζοντας ότι το θέμα είναι άσχετο με τη συζήτηση που γίνεται και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Σε σχέσεις με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και οι τρεις χώρες επισήμαναν ότι δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα, ούτε να επισπεύδεται περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται η διαδικασία, γιατί αυτό μπορεί «να φρενάρει τη διαδικασία».

Ως προς το θέμα της διεθνούς διάσκεψης επανέλαβαν τις προϋποθέσεις που έθεσε με το τελευταίο του ψήφισμα το Σ.Α.

Επιπρόσθετα ο Γάλλος αντιπρόσωπος διαφώνησε με τη διασύνδεση των διαπραγματεύσεων και της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Αλλα μέλη του Σ.Α. τα οποία παρενέβησαν στη συζήτηση σύστησαν υπομονή.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αφού συμφώνησε ότι όντως η κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. είναι διαφορετικό πράγματα από τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι μιλώντας ρεαλιστικά, αναλαμβάνοντας την προεδρία, η Κύπρος κι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχουν βεβαρυμμένο πρόγραμμα.

Ο ειδικός σύμβουλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, καθώς όπως είπε, για όλα τα θέματα τοποθετήθηκε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας.

Χθες ο κ. Ντάουνερ είχε σειρά συναντήσεων με πρέσβεις διαφόρων χωρών, μεταξύ άλλων τους μονίμους αν

Keywords
Τυχαία Θέματα