Ενεργοποίηση των πάντων για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ζητά ο Θ. Θεοφίλου

20:23 23/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων κατά το 2013 έφθασε τα 140 άτομα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της διαδικασίας ταυτοποιήσεων και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2014, δηλώνει το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Θεόφιλος Θεοφίλου, που πραγματοποιεί συναντήσεις με τα κόμματα ζητώντας τη συμβολή τους στην προσπάθεια.

Μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί τα λείψανα 900 αγνοουμένων και έχουν ταυτοποιηθεί 405 λείψανα.

Το απόγευμα, ο κ. Θεοφίλου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης απηύθυνε έκκληση σε όσους κατέχουν πληροφορίες για ανγοούμενους είτε Ε/κ, είτε Τ/κ να τις δώσουν στις αρμόδιες αρχές και ανακοίνωσε σειρά διαβημάτων προς τα πράσινα κόμματα των χωρών της Ευρώπης προς άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για να ανοίξει τις στρατιωτικές περιοχές και τα στρατιωτικά της αρχεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τα κόμματα που πραγματοποιεί για ενημέρωση για το έργο της ΔΕΑ και τα μέχρι του παρόντος αποτελέσματα και ευαισθητοποίηση, όπως ο κ. Θεοφίλου, διευκρινίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και της ταυτοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοφίλου ανέφερε ότι οι διαδικασίες προχωρούν μεν, αλλά επιθυμία της ΔΕΑ είναι να επιτευχθεί επιτάχυνση και να ολοκληρωθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό το δράμα έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι 40 χρόνια από το 1974 και 50 χρόνια από το 1963-64 είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και διατηρεί σε ατέλειωτο δράμα τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων».

Συμπλήρωσε ότι «το θέμα των αγνοουμένων είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, την οποία πρέπει να θεραπεύσουμε το συντομότερο και χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση, ο κ. Θεοφίλου είπε ότι επιχειρείται περαιτέρω επιτάχυνση, με επέκταση του ανθρωπολογικού εργαστηρίου, με διπλασιασμό του χώρου του εργαστηρίου και (του αριθμού) των ανθρωπολόγων».

Πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί έχουν ήδη αυξηθεί και φέτος (2013) σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ στην ταυτοποίηση, με ταυτοποίηση 140 λειψάνων.

Ο κ. Θεοφίλου είπε ακόμα για το 2014 προσδοκεί σε περαιτέρω αύξηση των ρυθμών ώστε να ταυτοποιηθούν όλα τα λείψανα το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοφίλου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί τα λείψανα 900 αγνοουμένων και έχουν ταυτοποιηθεί 405 λείψανα.

Ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως κατά τη συνάντηση ο κ. Θεοφίλου προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του εντοπισμού, της εκταφής και της ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων και των πεσόντων.

Παρατήρησε ότι η κατάσταση όσον αφορά στην ταχύτητα της ταυτοποιήσης βελτιώνεται, όμως διευκρίνισε από τα στοιχεία προκύπτει πλέον ξεκάθαρα ότι όσο περνά ο καιρός τόσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό το έργο, καθώς όλο και πιο δύσκολα συγκεντρώνονται πληροφορίες και τόσο λιγότερο ακριβείς για αξιόπιστες είναι.

Ο κ, Περδίκης απηύθυνε έκκληση όλους τους Κύπριους πολίτες και ειδικά τα μέλη τους φίλους και τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων όπως εάν έχουν την όποια πληροφορία αφορά είτε Ε/κ, είτε Τ/κ αγνοουμένους για τοποθεσία ταφής πεσόντων αγνοουμένων να μην φοβηθούν, καθώς δεν προκύπτει σε βάρος τους η όποια ευθύνη, και να δώσουν τις πληροφορίες αυτές είτε στην Αστυνομία, είτε στην ΚΥΠ, είτε στο Προεδρικό στο Γραφείο του αρμοδίου Επιτρόπου, είτε και στην ίδια τη ΔΕΑ.

Ο ρόλος του Κινήματος Οικολόγων είναι να προβεί σε ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί πίεση στην Τουρκία για να επιτρέψει πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν εκατοντάδες λείψανα αγνοουμένων και για το άνοιγμα των στρατιωτικών αρχείων της Τουρκίας, που θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εντοπισμού των λειψάνων και ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων και πεσόντων.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι Οικολόγοι έθεσαν στόχο να κατευθύνουν στοχευμένα διαβήματα προς την ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών και των πρασίνων κομμάτων που συμμετέχουν σε Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών ώστε να εφαρμοστεί πίεση προς την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν από την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον κ. Θεοφίλου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ακόμα συλλέγονται πληροφορίες και ότι ακόμα μπορεί οι πολίτες να κατέχουν πληροφορίες που δεν έφθασαν στις αρμόδιες αρχές, ο κ. Περδίκης είπε βεβαίως.

Πρόσθεσε ότι συλλέγονται ακόμα πληροφορίες, αλλά οι πληροφορίες αυτές είναι ολοένα και λιγότερο ακριβείς, επειδή, όπως ανέφερε η μνήμη εξασθενεί, το τοπίο αλλάζει και όλο και περισσότερο οι πληροφορίες αυτές χάνουν την αξιοπιστία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα