Ενέργειες κι όχι λεκτικές αντιδράσεις κατά της Τουρκίας

13:34 29/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει έγκαιρα, αποφασιστικά και προληπτικά στη νέα πρόκληση των Τούρκων οι οποίοι ανακοίνωσαν και επισήμως με δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε πέντε οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είπε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε

δηλώσεις του στα πλαίσια της έναρξης της Πορείας Χριστοδούλας στην Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ”η Τουρκία εάν προχωρήσει σε αυτή την παράνομη προκλητική ενέργεια θα πρέπει να πληρώσει ψηλό κόστος”.

Για αυτό, πρόσθεσε ”η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει από τώρα τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει, η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς θα αναστείλει τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας”.

”Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα” ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι ”ταυτόχρονα πρέπει να πάρει και νομικά μέτρα κατά οποιασδήποτε εταιρείας αποδεχτεί να συμμετάσχει σε ενέργειες παράνομες εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση αρκεστεί σε λεκτικές αντιδράσεις ”τότε θα φέρει ίση ευθύνη με την παράνομη δράση της Τουρκίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ”οι εταιρείες επηρεάζονται περισσότερο από το εάν έχουν μεγάλα συμφέροντα και μεγάλες επενδύσεις στην ίδια την Τουρκία και από τις πιθανές κυρώσεις που η Τουρκία θα πάρει εναντίον τους εάν συμμετάσχουν στον δικό μας διαγωνισμό”.

Επηρεάζει ακόμα τις εταιρείες, είπε ”το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη η υποδομή, δεν έχει καν σχεδιαστεί η υποδομή που είναι αναγκαία για την εξόρυξη, μεταφορά του αερίου και την εξαγωγή του”.

”Αυτό νομίζω θα επηρεάσει αρνητικά” κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα