Ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Το επόμενο παιχνίδι

17:07 7/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Το επόμενο παιχνίδι

Καθηγητής Μιχάλης Ι. Οικονομίδης

Δύο χρόνια πριν, τον Ιουνίου του 2010, το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε από την Αμερικάνικη εταιρεία, με έδρα το Χιούστον, Noble

Energy. Μετά από τα μερικές επιτυχημένες γεωτρήσεις, τον Ιανουαρίου του 2011, το κοίτασμα εκτιμήθηκε ότι περιέχει16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου και στην συνέχεια, εξαιτίας και των επόμενων γεωτρήσεων που διενεργούνται,το μέγεθος του κοιτάσματος θα μπορούσε να ανεβεί στα 25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποστηρίζουν επίσης την ύπαρξη 600 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.Αυτή η ποσότητα φυσικού αερίου, προστιθέμενη στα 8.4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου του κοιτάσματος Tamar, καθώς και άλλων μικρότερων κοιτασμάτων,οδηγεί στην εκτίμηση ότι το Ισραήλ έχει στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη ήδη 50 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχει τέλος στα καλά νέα. Μια δήλωση της Ισραηλινής κοινοπραξίας ερευνών, Israel Opportunity, την Κυριακή, ανέφερε ότι η εξερεύνηση των υπεράκτιων «οικοπέδων»τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα βάθη νερού του «Πελαγικής Ομάδας», δυτικά της Χάιφα, υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν 6.7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου και 1.4δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η εταιρείαNoble Energy ανήγγειλε τα αποτελέσματα της γεώτρησης που εκτέλεσε στο «Οικοπεδο 12»της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Απέκτησαν την άδεια για να διενεργήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις στο «Οικοπεδο 12» (Κοίτασμα Αφροδίτη) ένα έτος νωρίτερα και πραγματοποίησαν μια γεώτρηση σε αυτό. Μετά από την διενέργεια της γεώτρησης,η ανάλυσή της έδειξε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη περιέχει έως 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου «υψηλής ποιότητας», μια παγκόσμιας κλάσης ανακάλυψη.

Το μέγεθος του ανακτήσιμου φυσικού αερίου στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι της τάξης των 200 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf) φυσικού αερίου και 3.7 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Τα δώδεκα νέα Κυπριακά οικόπεδα,τα οποία αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της προσφοράς σε διεθνείς πλειοδότες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσθέσουν 50 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) φυσικού αερίου, ίσως 75, στα ήδη ανακαλυφθέντα.

Για το Ισραήλ, οι ανακαλύψεις των υδρογονανθράκων έγιναν σε μια όχι πολύ πρώιμη χρονική στιγμή. Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν, η Αίγυπτος, μετά από την πρόσφατη έξοδό της από την «Αραβική Άνοιξη», ακύρωσε τη συμφωνία ανεφοδιασμού αερίου με το Ισραήλ, κάτι το οποίο ήταν ίσως το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα της Συμφωνίας του Camp David. Διαφαίνεται δύσκολο, η Αίγυπτος, που κυβερνάται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής του κυριότερου εχθρού της.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα