Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη η ΚΤ

16:37 7/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,1% αναμένεται να καταγράψει η κυπριακή οικονομία το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη και βασίζονται σε στοιχεία μέχρι και τις 24 Μαΐου 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤ, οι αναθεωρημένες

προς τα κάτω προβλέψεις για το 2012 και το 2013 σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις οφείλονται στην πιο αρνητική πορεία της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από διάφορους δείκτες, κυρίως μετά τα γεγονότα στο Μαρί, το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την επίδραση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην καταναλωτική και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, η αβεβαιότητα σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν ή όχι για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η πιθανότητα ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η ΚΤ σημειώνει πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% το 2012 σε σχέση με μικρή αύξηση 0,2% το 2011. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από ορισμένους δείκτες της οικονομίας, όπως τις λιανικές πωλήσεις που κατέγραψαν μείωση της τάξης του 1,6% τον Ιανουάριο του 2012 σε συνέχεια της αρνητικής πορείας του τέταρτου τριμήνου του 2011, όπου καταγράφηκε μείωση 3,6%.

Όσον αφορά το 2013, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μείωση της τάξης του 0,3%, ενώ μείωση της τάξης του 0,4% αναμένεται στη δημόσια κατανάλωση στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να καταγράψουν σημαντική μείωση της τάξης του 5,6%. Ο ρυθμός μεγέθυνσης των εξαγωγών αναμένεται να φθάσει στο 1,2%, ενώ οι εισαγωγές, με την επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 2,1%.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πρόβλεψη του ΑΕΠ, η ΚΤ σημειώνει ότι «η πιθανότητα πιο έντονης πολιτικοοικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Επίσης», προσθέτει, «σε περίπτωση που η ανεργία αυξηθεί περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπεται από το κεντρικό σενάριο, ενδέχεται να προκύψουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις προβλέψεις για το ΑΕΠ, μέσω κυρίως της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ενδεχόμενη υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση ή πιθανή ένταξη σε μηχανισμό στήριξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον».

Η ΚΤ αναφέρει πως εννοείται ότι εφόσον τα μέτρα είναι πειστικά και αποτελεσματικά ή και η ενδεχόμενη ένταξη στο μηχανισμό γίνει με το σωστό περιεχόμ

Keywords
Τυχαία Θέματα