Έναρξη “θετικής ατζέντας” μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

14:13 17/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Άρχισε και επίσημα η περίοδος της «θετικής ατζέντας” στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας με δηλώσεις που έκαναν σήμερα στην Άγκυρα ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε και ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει χτες το βράδυ, ο κ. Μπαγίς είχε χαρακτηρίσει τη θετική ατζέντα, “σχέδιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον των χωρών που προσπαθούν να εμποδίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα κεφαλαίων, με σκοπό τη συνέχιση της διαδικασίας”.

Σημείωσε

επίσης ότι η Τουρκία “δεν μετέχει στη διαδικασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων. Πάντα υποστηρίζαμε ότι η πνευματική εγρήγορση είναι πολύ πιο σημαντικό από το άνοιγμα κεφαλαίων. Υπό την έννοια αυτή, η θετική ατζέντα σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται αυτό που έλεγε η Τουρκία”.

Ο Μπαγίς είπε πως κατά τη διαδικασία της θετικής ατζέντας θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για τα οκτώ κεφάλαια που δεν έχουν ανοίξει, διευκρινίζοντας ότι “αν χρειαστεί θα δημιουργηθούν ομάδες και για άλλα κεφάλαια”. Οι ομάδες αυτές, ανέφερε, «θα εξετάσουν αυτά που έχει κάνει η Τουρκία και αυτά που πρέπει να κάνει και στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τις σχετικές τους διαπιστώσεις. Έτσι, θα καταστεί δυνατόν να περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες στις εκθέσεις προόδου”.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός είπε πως “δυστυχώς, εξαιτίας των πολιτικών εμποδίων, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι συνυφασμένες με τα αδιέξοδα. Σήμερα βρισκόμαστε στην εκκίνηση ενός νέου βήματος με σκοπό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και μιας περιόδου που ελπίζουμε ότι θα υπάρξει νέα επιτάχυνση” και εξέφρασε την ελπίδα, “η 17η Μαΐου να είναι γνωστή στο μέλλον ως η απαρχή της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία απέναντι στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο κ. Μπαγίς είπε ότι “η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να διαμαρτυρηθεί εναντίον οποιασδήποτε χώρας, αλλά εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί μόνο εναντίον κάποιου τον οποίο αναγνωρίζει. Έχουμε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μιας χώρας την οποία δεν αναγνωρίσουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Σημείωσε ότι ένα από τα θέματα της θετικής ατζέντας θα είναι και η ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι “το εν λόγω κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει εξαιτίας του πολιτικού εμποδίου της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) παρότι η Τουρκία τεχνικώς είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις”.

Ο Μπαγίς είπε πως στις 9 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συναντήθηκε με αρμόδια μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι “κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί ένας χάρτης διαδρομής για τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Άλλο ένα θέμα της ατζέντας θα είναι σύμφωνα με τον Μπαγίς το πάγιο εδώ και καιρό αίτημα της Τουρκίας,

Keywords
Τυχαία Θέματα