Εμμένει η Βουλή και αγνοεί την Τρόικα (Upd)

14:11 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 13:00

“Γράφει” την Τρόικα η Βουλή και προχωρεί στην προστασία πρώτης κατοικίας«Κόκκινο» από Τρόικα και Γιωρκάτζη για προστασία πρώτης κατοικίαςΠαρέμβαση της Τρόικα με email εξόργισε την αντιπολίτευση.Δείτε το αναθεωρημένο έγγραφο της
Πρότασης Νόμου σε pdf στο τέλος του κειμένου.

Δεν πείσθηκε η Επιτροπή Νομικών από την κινδυνολογία της Τρόικα για την πρόθεση προστασίας της κύριας κατοικίας, ούτε από την παρέμβαση της νέας Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και προχωρεί κανονικά με την ενοποιημένη πρόταση νόμου την οποία παραπέμπει στην ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη Πέμπτη (10/04)

Στο κεκλεισμένων των θυρών μέρος της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να παραπέμψουν κανονικά την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια η οποία ως κυρίαρχο σώμα θα αποφασίσει για την τύχη της.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy δεν αποκλείεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ζητήσει αναβολή ή να υπάρξουν τροποποιήσεις τέτοιες που να ικανοποιούν τόσο τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Τρόικα.

Είδηση 10:32 Δραματική έκκληση Γιωρκάτζιη

Εξοργισμένοι είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ότι η Τρόικα με παρέμβαση της μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα το πρωί προς τον Υπουργό Οικονομικών προσπαθεί να σταματήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία της κύριας κατοικίας.

Συγκεκριμένα η κυρία Γιωρκάτζη απαντώντας κατά την έκφραση της σε όσα λέχθηκαν τις τελευταίες ώρες για συμφωνία της Τρόικα επικαλέστηκε πρωινό email του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Κύπρο – εκ μέρους της Τρόικα – στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τη Βουλή να σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν να προωθήσει τέτοια νομοθεσία προειδοποιώντας ότι θα είναι μονομερής ενέργεια που βλάπτει τις δανειακές υποχρεώσεις.

Παράλληλα ο ευρωπαίος εκπρόσωπος αν και δεν κοινοποίησε το μήνυμα του στηνν Επιτροπή Νομικών δηλώνει την ετοιμότητα του να ενημερώσει τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής τόσο για τις υποχρεώσεις που διαλαμβάνει το μνημόνιο όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία τέτοια νομοθεσία. Η κύρια Γιωρκάτζη, η οποία ως γνωστό από τις 11 Απριλίου αναλαμβάνει τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τα κόμματα να αναβάλουν κάθε πρωτοβουλία αναμένοντας την κατάθεση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα.

Φρόντισε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι η ίδια και οι αρμόδιες αρχές δεν είναι ούτε ανάλγητοι ούτε ζουν εκτός Κύπρου και δεν τάσσεται υπέρ των μαζικών εκποιήσεων. Είπε μάλιστα ότι ούτε οι τράπεζες είναι υπέρ μιας τέτοιας πρακτικής γιατί θα είναι «προς ζημίαν τους» κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε.

Σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προωθηθεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες:

Πρώτον ότι ενόψει των στρες τεστ της ΕΚΤ θα βλάψει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών. Είπε μάλιστα συγκεκριμένα ότι σήμερα τα στεγαστικά δάνεια θεωρούνται χαμηλού ρίσκου και λαμβάνονται υπόψη κατά 35% ενώ σε περίπτωση που περάσει η πρόταση θα αυξηθεί το ρίσκο και θα λαμβάνονται υπόψη κατά 100%.

Δεύτερον ανέφερε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα αυξήσει τα ήδη υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Και τρίτον ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα (νέα μέτρα ή ακόμη και νέο μνημόνιο) Στο σημείο υποβολής ερωτήσεων από βουλευτές, οπόταν θα δίνονταν και συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς ανά τράπεζα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής η οποία ως γνωστό συνεδριάζει εκτάκτως, καλείται να αποφασίσει οριστικά και τελεσίδικα κατά πόσο θα παραπέμψει την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη ή αν θα ακολουθήσει την παρένεση της κυρίας Γιωρκάτζη και της Τρόικα για μη προώθηση της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Χρ.Χαρ.

Είδηση 07:59 Έκτακτη συνεδρία Επ. Νομικών για κύρια κατοικία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να τοποθετηθεί επί του ενοποιημένου κειμένου των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ για την αναστολή της είσπραξης οφειλών και την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Η Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη να αναβληθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης νόμου, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμενοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στο Δικαστήριο και να αιτηθεί αναστολή καταβολής δόσεων.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου που προωθεί η Βουλή στοχεύει στην προστασία της οικογενειακής εστίας και της επαγγελματικής στέγης μόνο στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης συναντά πραγματικά προβλήματα για να συνεχίσει την αποπληρωμή των οφειλών τους στις τράπεζες και όχι για να προσφέρει κάλυψη σε όσους σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα