Ελληνική Τράπεζα: Ζημιά ύψους €23 εκ το 2012

10:26 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για το έτος που έληξε 31 Δεκεµβρίου 2012, ο Όµιλος της Ελληνικής Τράπεζας πραγµατοποίησε ετήσια αύξηση των επαναλαµβανόµενων συνολικών εσόδων της τάξης του 6%, συγκράτησε τα έξοδα του στα επίπεδα του 2011, παρά την επιβολή σηµαντικών επιπρόσθετων επιβαρύνσεων ύψους €11εκατ. περίπου που επιβλήθηκε τέλος του 2012 και αφορά τον ειδικό φόρο και το ειδικό τέλος πιστωτικών ιδρυµάτων. Με αυτά τα δεδοµένα, ο Όµιλος πραγµατοποίησε κέρδος €149εκατ. από συνήθεις εργασίες πριν από τις προβλέψεις,

13% αυξηµένο σε σχέση µε το αντίστοιχο κέρδος για το 2011. Ο Όµιλος, ακολουθώντας συνεπή και προληπτική προσέγγιση, αναγνώρισε προβλέψεις για αποµείωση της αξίας των χορηγήσεων για το έτος της τάξης των €162εκατ. µε αποτέλεσµα να πραγµατοποιήσει ζηµία που αναλογεί στους µετόχους ύψους €23εκατ για το έτος 2012.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Τράπεζα ενίσχυσε τις καταθέσεις της µε αποτέλεσµα να πραγµατοποιήσει ετήσια αύξηση της τάξης του 9% και να βελτιώσει περαιτέρω την άνετη ρευστότητα της και να έχει στις 31 Δεκεµβρίου 2012 δείκτη µεικτών χορηγήσεων έναντι καταθέσεων 71,5%, µηδενική χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, µηδενική άντληση ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισµό Ρευστότητας και καθόλου εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Ταυτόχρονα, το 2012 ο Όµιλος µέσω του Προγράµµατος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης κατάφερε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του βάση µε αποτέλεσµα να διαµορφώσει Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στις 31 Δεκεµβρίου 2012 13,6%, Δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων 10,9% και Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 8,2%. Αντίστοιχα, οι ελάχιστοι απαιτούµενοι εποπτικοί δείκτες για την Ελληνική Τράπεζα, λαµβάνοντας υπόψη την προσαύξηση, η οποία υπολογίζεται µε βάση το ποσοστό των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας έναντι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κυπριακής Δηµοκρατίας, που τέθηκε σε εφαρµογή από τις 31 Δεκεµβρίου 2012, διαµορφώνονται σε 11,7% (Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας), 9,7% (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων) και 8,2% (Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων).

Τα αποτελέσµατα της έκθεσης της PIMCO δεν έχουν στο παρόν στάδιο γνωστοποιηθεί επίσηµα στα επηρεαζόµενα ιδρύµατα, περιλαµβανοµένης και της Ελληνικής Τράπεζας, και ως αποτέλεσµα η Τράπεζα δεν είναι σε θέση να ενηµερώσει για οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδεχοµένως να πρέπει να προβεί.

Με αυτά τα δεδοµένα, και εκτιµώντας ότι το 2013 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονοµία, το Διοικητικό Συµβούλιο και η Διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαµβάνει µε σύνεση µέτρα για αποτελεσµατική διαχείριση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα