Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/2/2013

10:03 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια την απόφαση ψευδοδικαστηρίου για υπόθεση ναρκωτικών και την καταδίκη σε 7 χρόνια φυλάκισης των κατηγορουμένων, η αύξηση κατά 125% του «φόρου εξόδου επιβατών» στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο διορισμός του Μιχάλη Σαρρή ως Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι παράνομες προσλήψεις στο «δημόσιο».

Με τίτλο «Τρελάθηκαν», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι είναι ψέματα οι χθεσινές δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι για να τυπωθεί η εφημερίδα «Αφρίκα» μεσολάβησε ο

Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξασφάλισε τυπογραφικό χαρτί από τις ελεύθερες περιοχές, αφού τα μηχανήματα στο τυπογραφείο που εκτυπώνεται η εφημερίδα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ερτουγρούλογλου, κατασχέθηκαν. Ακόμα γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αντέδρασε στην πρόσκληση που απεύθυνε ο ΓΓ της συντεχνίας των δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ στον Τούρκο Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς για να φάει πούλλες (κολοκάσι) στη Λευκωσία. Ακόμα αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε σε λεγόμενο δικαστήριο η συντεχνία των «δημοτικών» υπαλλήλων (BES) εναντίον των «κοινωνικών ασφαλίσεων» και του «ταμείου συντάξεων (αποθεματικό ταμείο)» για τα μη καταβληθέντα στους εργαζόμενους του «δήμου» Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ιστορική τιμωρία» αναφέρεται σε απόφαση «δικαστηρίου» σε υπόθεση ναρκωτικών για καταδίκη των κατηγορουμένων σε επτά χρόνια φυλάκισης, ποινή η οποία πρώτη φορά εφαρμόζεται στα κατεχόμενα. Ακόμα γράφει ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο Προεδρικό αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του με δάκρυα στα μάτια. Επίσης, αναφέρεται σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και νεοεκλεγέντα ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ ότι δεν θα υπερισχύσουν τα προσωπικά συμφέρονται στο πρόγραμμα της «κυβέρνησης» και του κόμματος και ότι πάνω από όλα θα τίθεται το συμφέρον του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Βαρύ είναι το τίμημα» αναφέρει ότι η απόφαση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να προκηρύξει 300 θέσεις στο «δημόσιο» θα στοιχίσει στο λεγόμενο προϋπολογισμό του ψευδοκράτους 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ), ποσό το οποίο όμως τελικά θα πληρώσει ο απλός πολίτης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργκατζίογλου κάνει λόγο για 400 θέσεις. Ακόμα αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Γαστρεντερολογικής Κλινικής της Άγκυρας, Τ/κ ιατρού Γκιουρόλ Όκσουζογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ιατρικό τομέα στα κατεχόμενα. Επίσης, γράφει ότι το κέντρο υγείας στο κατεχόμενο Τρίκωμο δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του το βράδυ και πρέπει όσοι ασθενήσουν αυτές τις ώρες να βρουν τρόπο να μεταβούν σε άλλα ιατρικά κέντρα.

Με τίτλο «Σημαντική προειδοποίηση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι η καταδίκη από το «κακουργιοδικείο» κατεχόμενης Αμμοχώστου δύο αδελφών για μεταφορά 1,5 κιλού ναρκωτικών, σε επτά χρόνια φυλάκισης, αποτελεί μια προειδοποίηση σε όσους ασχολούνται με το λευκό θάνατο αφού η «δικαιοσύνη» θα αρχίσει πλέον να επιβάλλει βαριές ποινές, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν ίσχυε. Ακόμα, γράφει ότι ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος το 2011 «συνελήφθηκε» στα κατεχόμενα, διορίστηκε νέος Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρεται σε κατηγορίες νεαρού ασθενή, ο οποίος για δύο ημέρες προσπαθούσε να επισκεφτεί ιατρό στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, χωρίς όμως να τα καταφέρει, αφού δεν υπήρχαν ιατροί να τον δουν, και αφού η κατάσταση του επιδεινώθηκε ο ασθενής αναγκάστηκε να μεταβεί σε ιδιωτική κλινική για περίθαλψη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αντιδράσεις από τους ταξιδιώτες» αναφέρεται στην απόφαση της αύξησης κατά 125% του «φόρου εξόδου επιβατών» στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, απόφαση η οποία οδήγησε στη μείωση των ταξιδιωτών αλλά και στις έντονες αντιδράσεις τους. Ακόμα γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργκατζίογλου κατηγορεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ότι με την απόφαση να προκηρύξει 400 θέσεις εργασίας στο λεγόμενο δημόσιο επιβάρυνε τον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους με 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ). Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι, οι εργαζόμενοι στο «δήμο» κατεχόμενης Λευκωσίας κατάθεσαν αγωγή σχετικά με τα δεδουλευμένα τους, τα οποία εδώ και ένα σχεδόν χρόνο δεν έχουν καταβληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα