Ελληνική Τράπεζα: Επιφυλάξεις για την επίκληση του πορτογαλικού μοντέλου για τα επιτόκια

15:25 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία του με τις θέσεις που διατυπώνονται ότι η οδηγία που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες για διατήρηση πρόσθετων κεφαλαίων όταν ένα προσφερόμενο καταθετικό επιτόκιο υπερβαίνει το euribor, διατύπωσε το στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Διοικητή της ΚΤ με εκπροσώπους των εμπορικών τραπεζών, όπου συζητήθηκε η εν λόγω οδηγία, ο κ. Κληρίδης διατύπωσε επιφυλάξεις για το κατά πόσον το πορτογαλικό μοντέλο, στο οποίο βασίστηκε η ΚΤ για την έκδοση της σχετικής οδηγίας, μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Επανέλαβε δε την ανάγκη για άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου.

«Η Πορτογαλία έχει τις δικές της συνθήκες, ενώ η Κύπρος έχει τις δικές της συνθήκες, η Πορτογαλία δεν είχε περιορισμούς εξαγωγής και εισαγωγής συναλλάγματος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

Σε σχέση με επικρίσεις ότι η οδηγία της ΚΤΚ ότι είναι δώρο άδωρο για τις τράπεζες διότι τις αναγκάζει να αυξήσουν περαιτέρω τα καταθετικά επιτόκια για να εξασφαλίσουν τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτούνται, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η επιχειρηματολογία που γίνεται είναι ότι επειδή ακριβώς θα σε τιμωρώ με αυξημένο κεφάλαιο όταν έχεις ψηλά επιτόκια, να τα χαμηλώσεις».

«Είναι (η επιχειρηματολογία της ΚΤ) ακριβώς η ανάποδη. Θα πρέπει να κρατάς περισσότερο κεφάλαιο εάν είσαι τράπεζα, η οποία πληρώνει ψηλά καταθετικά επιτόκια», εξήγησε.

Σε ερώτηση αν αυτό θα σημαίνει περισσότερη αυστηρότητα στην παραχώρηση δανείων, ο κ. Κληρίδης απάντησε λέγοντας όχι κατ’ ανάγκη.

«Οι περιορισμοί», πρόσθεσε, «στην παραχώρηση δανείων πηγάζουν πολύ περισσότερο από τις συνθήκες ρευστότητας, πηγάζουν από την ανησυχία στην κυπριακή αγορά πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που εφαρμόζονται εδώ και 15 μέρες στην Κύπρο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε χώρα της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να φύγουν σύντομα, μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή το Μνημόνιο πρέπει να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο Fitch, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν ευθύνεται η Ελληνική.

«Αισθανόμαστε και εμείς διότι οι περιορισμοί πρέπει να φύγουν γιατί μας κτυπά σαν οργανισμό χωρίς να φταίμε», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να μείνουν σε ένα επίπεδο οι περιορισμοί, ο κ. Κληρίδης είπε πως πρέπει να αρθούν αρκετοί περιορισμοί για να δούμε πώς αντιδρά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναλόγως να αρθούν και οι υπόλοιποι περιορισμοί όσο το δυνατό πιο σύντομα.

«Το επικίνδυνο είναι να άρεις περιορισμούς και στη συνέχεια να τους επαναφέρεις. Άρα πρέπει να το κάνεις σωστά, είπε.

Ως προς τη χρονική περίοδο της άρσης των περιορισμών, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την αντίδραση του κυπριακού λαού. «Αν ο κυπριακός λαός αντιδράσει σοβαρά, όπως αντέδρασε με το πρώτο άνοιγμα των τραπεζών, εάν όταν αρχίσουν και αίρονται οι περιορισμοί δεν δούμε μαζικές εξαγωγές χρημάτων από την Κύπρο, σίγουρα θα επέλθει η επόμενη χαλάρωση. Εάν από την άλλη μόλις ανοίξουμε την πόρτα τρέξουμε όλοι να φύγουμε τα χρήματά μας, θα ξανακλείσουν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα