Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ

15:42 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα τα ξημερώματα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Ζαζιάς, προκαλώντας αναταραχή και αντιδράσεις όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και το καθεστώς των διορισμών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, «ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε

την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η παραίτησή του κ. Ζαζιά ήταν η αντίδραση του στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους ανώτατους αξιωματικούς εν όψει των κρίσεων στο στράτευμα.

Στη θέση του κ. Ζαζιά ορίστηκε με βάση απόφαση του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός του ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, μέχρι σήμερα διοικητής της Πρώτης Στρατιάς και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στα όσα δημοσιοποιήθηκαν είπε ότι «η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν».

Η κυβέρνηση με αφορμή την παραίτηση Ζαζιά δέχθηκε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε δήλωση του ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΠΓ του ΣΥΝ, Κώστας Ήσυχος ανέφερε ότι η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, καθώς και όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαλλαγής της σημερινής τροϊκανής κυβέρνησης από την επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών παρεμβάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν στενές κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες.

Όπως σημειώνει ο κ. Ήσυχος «με τις τελευταίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις ανοίγει ο δρόμος για την «καθετοποίηση» τέτοιων απαραδέκτων ενεργειών σε όλη την βαθμίδα των ένοπλων δυνάμεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα