Εκθεση Αρμενοκύπριων καλλιτεχνών με την ευκαιρία της Προεδρίας εγκαινίασε ο Πρόεδρος

20:32 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος φιλοδοξεί να προσδώσει κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη των λαών και στην κοινωνική διάσταση του πολιτισμού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης Αρμενοκύπριων ζωγράφων και φωτογράφων.

«Βασικός μας στόχος», είπε, «είναι να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά».

Ο

Πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία για διοργάνωση της Εκθεσης, η οποία ανήκει στο εκπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η πρωτοβουλία του εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αναδεικνύει το ρόλο τον οποίο διαχρονικά διαδραμάτιζε η Κύπρος ως χοάνη πολιτισμών και ως γέφυρα συνάντησης διαφορετικών λαών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, είναι μια πολυπολιτισμική χώρα, που πλήρως σέβεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όπως επιβάλλουν άλλωστε οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη.

«Η Κύπρος αποτελεί τη δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Αρμενίους που κατέφυγαν στο νησί μας. Η φιλοπρόοδη Αρμενική κοινότητα αναδείχθηκε με τη δική της προσωπικότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά, την εργατικότητά της και το πείσμα της, σε ένα ουσιαστικό παράγοντα προόδου και ευημερίας για τον τόπο μας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι, μακρύς ο κατάλογος των Αρμενίων κατοίκων της Κύπρου, οι οποίοι ως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών βρίσκονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων ανθρώπων της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι οι Αρμένιοι με τη δραστηριότητα και τη δημιουργικότητά τους τιμούν την Κύπρο και το λαό της, του οποίου οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, και εδώ και στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση τριάντα οκτώ χρόνια «από την πρώτη πράξη του δίδυμου εγκλήματος ενάντια στην Κύπρο και το λαό μας, το προδοτικό πραξικόπημα της ξενοκίνητης Ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ για την ανατροπή του Εθνάρχη Μακαρίου», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η λαίλαπα της τουρκικής εισβολής που επακολούθησε, ο βίαιος εκτοπισμός πολλών χιλιάδων Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες, μεταξύ των οποίων και αρκετών Αρμενίων, ο εδαφικός διαχωρισμός και ο παράνομος εποικισμός έχουν ανατρέψει την ομαλή και ειρηνική εξέλιξη του τόπου.

«Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της βίαιης ανατροπής, εμείς, προσπαθούμε να ανατρέψουμε με την επίτευξη λύσης που να στηρίζεται σε αρχές. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο και το λαό. Θέλω ξανά να υπογραμμίσω ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα