Έκκληση από Δήμο Κυθρέας προς ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού

20:12 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν «ως θεματοφύλακα των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση του Κυπριακού με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, απευθύνει ο Δήμος της κατεχόμενης Κυθρέας.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες σε αντικατοχική εκδήλωση τη Δευτέρα το βράδυ, αναφέρουν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ,

ότι «μόνον τότε θα διασφαλιστεί η μόνιμη ειρήνη σε αυτή τη χώρα που για χρόνια τώρα υποφέρει και θα ανοίξει ο δρόμος για ένα ελπιδοφόρο αύριο σε όλους τους νομίμους κατοίκους του νησιού μας».

Ο Δήμος Κυθρέας σημειώνει πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές των ΗΕ και να συνεργαστεί για μια δίκαιη διευθέτηση το συντομότερο».

Προστίθεται ότι «φέτος συμπληρώνονται 38 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο εκμεταλλευόμενη το άφρον πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και έκτοτε δεν υπάρχει κανόνας του διεθνούς δικαίου που δεν έχει παραβιασθεί», αναφέροντας ότι «οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές και δεν πρόκειται να κλείσουν αν δεν τερματιστεί η παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα».

Στο ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα «για ένα έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για να φτιάξουμε ένα κοινό και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας σε μια ελεύθερη, δημοκρατική πατρίδα, για να απολαμβάνουμε όλοι πλήρως όλα όσα και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται».
Καθίσταται, όμως, σαφές, από τον κατεχόμενο δήμο, ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας τα αποτελέσματα της παράνομης κατοχής».

Καταλήγοντας, ο Δήμος Κυθρέας, αναφέρει ότι η Αντικατοχική Εκδήλωση των κατοίκων του Δήμου Κυθρέας και των γύρω χωριών (Μιας Μηλιάς, Νέου Χωρίου, Τραχωνίου, Παλαικύθρου, Βώνης και Εξω Μετοχίου), γίνεται για να διακηρύξουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος για επιστροφή στη γη μας υπό συνθήκες ασφάλειας και γενικά των δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίων πολιτών».

Σε ομιλία του στο Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, όπου πραγματοποιήθηκε η αντικατοχική εκδήλωση, ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 16 μέρες προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μας στα πλαίσια των θεσμικών ρυθμίσεων της μεγάλης αυτής οικογένειας των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο κ. Καρεκλάς σημείωσε ότι «αλλοίμονο, όμως, ο Δήμαρχος μιας κωμόπολης που απέχει μόνον 10 χιλιόμετρα από αυτό το σημείο, να χρειάζεται να απευθύνει πικρό και παραπονεμένο λόγο για μια ακόμα χρονιά, μετά το καταραμένο 1974, που το σημάδεψε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τούρκικη εισβολή, για να εκφράσει τα αισθήματα συγκίνησης, αγανάκτησης και οργής για την αδικία, αλλά και καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους της πατρίδας μας από τον τούρκικο στρατό και γιατί ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι απέγιναν πολλοί δικοί μας

Keywords
Τυχαία Θέματα