Υπ. Δικαιοσύνης: Οσοι ενδιαφέρονται για τη λύση να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας

20:02 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τη λύση και για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, ότι οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, ο οποίος είπε πως έφτασε πλέον ο χρόνος για να επιδείξει και η τουρκική πλευρά την ανάλογη διάθεση συνδιαλλαγής, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια διαπραγμάτευσης και να ανατείλουν επιτέλους καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Σε ομιλία

του, στην Αντικατοχική Εκδήλωση του Δήμου Κυθρέας, στο Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, ο κ. Λουκά είπε πως «παρόλο που ο λαός μας, με το πείσμα της επιβίωσης, όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες, ανοικοδόμησε μέσα από τα ερείπια την οικονομία και εδραίωσε τη διεθνή υπόσταση του κράτους του, συνεχίζει πεισματικά να πολεμά τη λήθη και δεν αφήνει την κόπωση και την απογοήτευση να τον κυριεύσουν».

Όπως πρόσθεσε, «οι Ελληνοκύπριοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και τη μη εξεύρεση λύσης μέχρι σήμερα», σημειώνοντας πως «ο λαός μας δεν είπε ποτέ όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και δεν αποδέχτηκε ούτε και μπορεί ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής ως την τελική λύση του Κυπριακού».

«Αμετάθετος στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να τερματιστεί η τουρκική κατοχή, να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και να διασφαλιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ευρωπαϊκής Κύπρου. Οι Συμφωνίες Κορυφής που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μαζί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν την ασφαλιστική δικλίδα για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση».

Είπε ακόμα πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλη την καλή θέληση για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να διευκολυνθεί ο διάλογος και να τεθούν σε συστηματική βάση οι επαφές και οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Συνέχισε λέγοντας πως «η, μεταξύ άλλων, απαξιωτική στάση της Τουρκίας απέναντι σε ένα προεδρεύον κράτος του Συμβουλίου της ΕΕ, αποτελεί προκλητικό γεγονός που δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να παραγνωριστεί και να αγνοηθεί από καμία ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται τους θεσμούς και τις αξίες της ΕΕ».

«Εμείς επιθυμούμε διακαώς τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού μας, ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ εδώ και οκτώ χρόνια, επανενωμένη και απαλλαγμένη από την κατοχή, έχει όλες τις προϋποθέσεις να προοδεύσει και να αναπτυχθεί, διασφαλίζοντας για όλους τους κατοίκους της ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον», είπε.

Ο κ. Λουκά είπε πως «οι συνθήκες είναι πράγματι πολύ δύσκολες, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση και αποφασιστικότητα, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανα

Keywords
Τυχαία Θέματα