Εκταμιεύεται σε τρία στάδια η δόση των 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

16:23 1/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε τρία στάδια, με συγκεκριμένους όρους, ενέκρινε το Eurogroup την εκταμίευση του ποσού των 8,3 δις ευρώ στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, Πρόεδρος της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έτσι, 6,3 δις θα δοθούν τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο, 1 δις τον Ιούνιο, και άλλο 1 δις

τον Ιούλιο.

Για την λήψη της 1ης δόσης απαιτείται “η πλήρης εφαρομογή” των διατάξεων του λεγόμενου Πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ.Ντάϊσελμπλουμ διευκρίνησε ότι αυτα τα χρήματα, σε συνάρτηση με την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει πλέον “με καλές προϋποθέσεις” στον δρόμο της ανάπτυξης. Επανέλαβε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, “σε πολλά επίπεδα”, τόσο οικονομικά με διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ, όσο και με τεχνογνωσία.

Το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να παρουσιάσει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για το πως προτίθεται να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι στα 8,3 δις ευρω που ενέκρινε το Eurogroup δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα 3,6 δις που αναμένονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου στα μέσα Μαίου. Επίσης, σε ερώτηση γιατί δεν δίνεται στην Ελλάδα και ένα υπόλοπο της τάξης του 1,8 δις ευρω που της οφείλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ντέϊσενμπλουμ αναγνώρισε ότι πράγματι αυτό το ποσό εκκρεμεί βάσει του αρχικού προγράμματος, αλλά δεν είχε προβλεφθεί να εκταμιευτεί πριν από τον Ιούλιο. Αυτό, συμπλήρωσε, θα γίνει αφού εγκριθεί πρώτα μιά νέα έκθεση προόδου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ένωσης Όλι Ρέν, είπε ότι “όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή για την Ελλάδα και πόσο μεγάλες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός” από την αρχή της κρίσης μέχρι και τώρα. Δια της παρουσίας του σήμερα στην Αθήνα, συνέχισε, αναγνωρίζει “τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να επιδιορθώσει τα δημοσιονομικά της και να μπει σ` ένα μεγαλύτερο μοντέλο ανάπτυξης και σταθερότητος”.

Ο Φινλανδός Επίτροπος επισήμανε ότι πλέον “η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται”, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιστρέψει στις αγορές. Αυτό θα γίνει, τόνισε, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει τις προσπάθειές της, και επικεντρωθεί τώρα στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτελεί και αυτή μέρος της Τρόϊκα των δανειστων της Ελλάδος, Μάριο Ντράγκι, είπε ότι “τώρα η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα ουσιαστικά οφέλη από τα προγράμματα που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια”, μέσω των οποίων έκανε “ουσιαστική πρόοδο”.

“Ξέρω ότι ο πόνος ήταν μεγάλος. Τα θετικά τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται, και είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο σαφή”. Ο Ιταλός τραπεζίτης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα ήταν “πολύ κακό” να αρχίσει κάποιος “να αποδομεί και να αμφισβητεί όσα έχουμε πετύχει”, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βγαίνει από μια δύσκολη κατάσταση έπειτα από πολύ κόπο.

Για την Πορτογαλία τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι “βρισκόμαστε σε πολύ σωστό δρόμο”, ότι η ανάπτυξη έχει οδηγήσει στο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, και ότι πρέπει να καταβληθούν “ουσιαστικές προσπάθειες τώρα για να καλυφθεί το κενό του χρέους”. Οι ηγέτες του Eurogroup πιστευουν ότι η Πορτογαλία, μετά από μια τελευταία δόση του 2,2 δις ευρώ, η εκταμίευση της οποίας θα αποφασιστεί στις 22 Απριλίου, θα μπορέσει να βγεί από την επιτήρηση, αφου θα είναι η τελευταία δόση των 29 δις, που είναι το μερίδιο της Κομισόν από το αρχικό πακέτο στήριξης των 78 δις ευρω το 2011. Αυτό, θα αποφασιστεί, είπε ο κ. Ντέϊσελμπλουμ, τον Μάϊο στην Λισαβόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα