ΕΚΤ: Σφικτές παραμένουν οι πιστωτικές συνθήκες

18:07 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι συνθήκες παραχώρησης πιστώσεων στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι σφικτές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, προσφέροντας μια μικρή αχτίδα ελπίδας για τα κράτη μέλη που μαστίζονται από το υψηλό χρέος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Στην τελευταία τριμηνιαία της Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, στην οποία συμμετείχαν 135 τράπεζες

της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η αναλογία των τραπεζών αναμένεται να ενισχύσουν τα κριτήρια των δανείων τους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώνεται.

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν ότι εφάρμοσαν αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού μειώθηκε στο 7,0% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 13% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 7,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

“Ο κίνδυνος των δανειοληπτών και η μακροοικονομική αβεβαιότητα παραμένουν οι κύριες ανησυχίες των τραπεζών της Ευρωζώνης στον καθορισμό πολιτικών δανεισμού τους”, σημειώνει η ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπίστωσε, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ότι βελτιώθηκε η πρόσβαση των τραπεζών στη λιανική και χονδρική χρηματοδότηση το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς υποχώρησε η κρίση χρέους.

Από την πλευρά της ζήτησης, η συνολική ζήτηση για δάνεια παρέμεινε αδύναμη, αλλά αναμένεται να παρουσιάσει μικρή ένδειξη βελτίωσης το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ.

Αλλά οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές να δανείσουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις, ιδίως στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα εισηγηθεί ότι η χαμηλή δανειοδοτική δραστηριότητα είναι κυρίως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης για δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα