Έκπληξη Συντεχνιών ΑΗΚ για προσφυγή ΔΣ Αρχής κατά απόφασης ΡΑΕΚ

15:44 8/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έκπληξη, εκφράζουν, σε ανακοίνωση τους, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ, για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής να προσβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο τη μείωση 8% που τέθηκε από την ΡΑΕΚ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ διευκρινίζουν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής τους βρίσκει κάθετα αντίθετες και καλεί

το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ να αποσύρει άμεσα την προσφυγή του «και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή».

«Πάγια θέση των εργαζομένων ήταν και είναι πως το οποιονδήποτε οικονομικό πλεόνασμα που είναι πέραν των υποχρεώσεων της Αρχής, θα πρέπει να επιστρέφεται στον πολίτη υπό μορφή φθηνότερης κιλοβατώρας», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι οι λόγοι για να μπορεί σήμερα η ΑΗΚ να αντεπεξέλθει των μειώσεων είναι γιατί οι εργαζόμενοι με σοβαρό διάλογο με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο πέτυχε τη σημαντική μείωση των αναπτυξιακών δαπανών, για να αντιμετωπιστεί η μείωση στη ζήτηση του ηλεκτρισμού και αφού η ΑΗΚ έχει υπερκαλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες αξιοπιστίας, με τέλεια συστήματα στην Παραγωγή και Μεταφορά/Διανομή, τον αυστηρό περιορισμό και μείωση των Λειτουργικών Δαπανών της Αρχής, και παρόλο που το κόστος του προσωπικού ελάχιστα επηρεάζει το κόστος του ηλεκτρισμού, ως μικρή συνεισφορά, το προσωπικό υπέστηκε τεράστιες θυσίες και μειώσεις ωφελημάτων.

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι συνειδητά προσηλωμένοι στις αρχές που πρεσβεύει από την ίδρυση της η ΑΗΚ, ως Οργανισμός Κοινής Ωφελείας, που είναι η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και στον πιο απομακρυσμένο καταναλωτή στην κατά το δυνατό φθηνότερη τιμή, έχουν την θέση πως στις δύσκολες ώρες που περνά η οικονομία και ο τόπος μας, θα πρέπει να είμαστε παρόντες. Δυστυχώς οι θέσεις των εργαζομένων στην ΑΗΚ δικαιώνονται απόλυτα και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις», αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Κύπριος καταναλωτής καλείται να έχει την πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, πως η Αρχή είναι Οργανισμός Κοινής Ωφελείας και την καλούν να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν είναι δύσκολο για μας να αντιληφθούμε τα κίνητρα που έχουν ωθήσει το νέο Δ.Σ. της ΑΗΚ σ’ αυτή του την ενέργεια. Εκτιμούμε ότι είναι επηρεασμένο από τα πρόσφατα γεγονότα και από την πλειστάκις εκφρασθείσα θέση από πολιτικά πρόσωπα και εργοδοτικούς συνδέσμους, για «εκσυγχρονισμό», «βελτίωση» και «μεγιστοποίηση των κερδών». Τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα μετατρέψει το σημερινό καθεστώς, το οποίο έχει σκοπό τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, σε ιδιωτικό μονοπώλιο, του οποίου όλες του οι ενέργειες θα είναι προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του κέρδους και όχι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην προκειμένη περίπτωση κατά 8%», προσθέτουν.

Καλούν, παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ όπως αποσύρει άμεσα την προσφυγή του και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή.

«Η ανακοίνωση μας εντάσσεται στα πλαίσια της δέσμευσης μας για συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, για όλα όσα αφορούν τον τομέα του ηλεκτρισμού. Εξετάζουμε δε το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ενέργεια του Δ.Σ. της ΑΗΚ να εκφεύγει νομικών και συνταγματικών υποχρεώσεων του σε σχέση με την αποστολή του», καταλήγουν οι Συντεχνίες ΑΗΚ, στην ανακοίνωση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα