Αποφάσεις για τερματικό υγροποίησης από το νέο Υπουργικό, λέει ο Γ. Λακκοτρύπης

15:33 8/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ σημαντικές αποφάσεις και όσον αφορά τo τερματικό υγροποίησης αλλά και την εταιρεία υδρογονανθράκων θα λάβει με τη σύστασή του το νέο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο, σήμερα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε σε κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση ο προκάτοχός του Νεοκλής Συλικιώτης νωρίτερα διαβεβαιώνοντας ότι το

χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου παραμένει στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που είχε χθες το απόγευμα με αντιπροσωπεία του πανίσχυρου αμερικανοεβραϊκού λόμπι, ενώ μίλησε και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τουρισμό.

Κληθείς να απαντήσει σε αιχμές που άφησε το ΑΚΕΛ διά του Νεοκλή Συλικιώτη νωρίτερα σήμερα για το θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου παραμένει με επίκεντρο το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου».

Παραδέχθηκε ότι «φύγαμε κάπως εκτός ισορροπίας τον τελευταίο ενάμισι μήνα, κάποιες εβδομάδες λόγω και της εσωτερικής κρίσης που ξέσπασε, αλλά αυτό επ` ουδενί δεν αλλοιώνει τους σχεδιασμούς μας, οι όποιοι πηγάζουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Έτσι πρέπει να τονίσω εμφαντικά το γεγονός ότι η στρατηγική μας παραμένει το χερσαίο τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου με όλες τις προκλήσεις που κατά καιρούς ανέφερα, αλλά και τις προοπτικές τις οποίες προσφέρει», είπε.

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις με τη Noble ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό». Πρόσθεσε ότι «αναμένονται να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις αμέσως μετά τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου». Όπως καταλαβαίνετε, εξήγησε, «δεν μπορεί ένα Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τελεί υπό παραίτηση, να λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις».

«Μόλις συσταθεί το νέο Υπουργικό θα παρθούν και οι αποφάσεις αυτές που αφορούν και το τερματικό υγροποίησης, αλλά και την εταιρεία υδρογονανθράκων», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη θέση του ΑΚΕΛ όσον αφορά στη σημαντικότητα του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου ο Υπουργός ανέφερε ότι «όπως είχα συζητήσει και με την ηγεσία του ΑΚΕΛ πριν δυο-τρεις εβδομάδες όταν επισκέφθηκα το κόμμα, παρουσία και του κ. Συλικιώτη, έχουμε συμφωνήσει ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ σημαντικά τόσο για τον τόπο, αλλά τόσο και για την ευελιξία που προσφέρει πράγματι για να στείλουμε το φυσικό μας αέριο στις πιο ελκυστικές αγορές».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «η στρατηγική παραμένει», λέγοντας ότι «ως Υπουργείο εξετάζουμε και άλλες επιλογές για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, επιλογές όμως, που πρέπει να τονίσω δεν περιλαμβάνουν αγωγό προς την Τουρκία γιατί αυτή η επιλογή, όπως έχω δει και στην ανακοίνωση του κ. Συλικιώτη αναφέρεται, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να εξεταστεί».

Ενέργεια, τουρισμός και οικονομικά σε συνάντηση με αμερικανικοεβραϊκό λόμπι

Κληθείς να πει λίγα λόγια για συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του American Jewish Committee, αμερικανοεβραϊκού λόμπι που βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση χθες το απόγευμα με την άφιξη μου από το Βερολίνο, κατά την οποία συζητήσαμε γενικότερα για την οικονομία της Κύπρου, τις προοπτικές της, τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και βεβαίως και αναφορικά με το κομμάτι το ενεργειακό».

Επεσήμανε ότι το λόμπι αυτό «υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου, είναι παραδοσιακά φίλος της Κύπρου και θα έχουν και άλλες συναντήσεις κατά την εδώ παρουσία τους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι τους ενδιαφέρει πολύ η γενικότερη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, τόσο σε θέματα ενέργειας, που σίγουρα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και σε θέματα τουρισμού, ιατρικού τουρισμού. Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα συνομολόγησης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που όπως είπε «επιθυμεί διακαώς η δική μας πλευρά».

«Πρέπει να πω ότι ήταν μια συνάντηση που κάλυψε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ», ανέφερε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτικές τουρισμού το 2014

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές που είχε στο Βερολίνο και τις προσπάθειες που γίνονται για τη γερμανική τουριστική αγορά ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «πράγματι, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση αφίξεων τουριστών από τη Γερμανία και στο επίκεντρο των συναντήσεων μας ήταν ακριβώς να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μετά να ανατραπεί και να έχουμε αυξήσεις».

Πρόσθεσε ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε οι Γερμανοί τουρίστες είναι από τους πλέον πολυταξιδεμένους, είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και είχαμε συναντήσεις και με τουριστικούς πράκτορες αλλά και με αεροπορικές εταιρείες ακριβώς για να βρούμε εκείνους τους τρόπους ανατροπής εκείνης της τάσης η οποία παρατηρείται εδώ και τρία περίπου χρόνια».

Κληθείς να πει ποιες είναι οι προοπτικές γενικά για τον τουρισμό το 2014 ο Υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι». Η στρατηγική μας είναι να συγκρατήσουμε τα νούμερα αφίξεων από τις ώριμες αγορές όπως για παράδειγμα Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και να έρθει επιθυμητή αύξηση από τις αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και προβαίνουμε σε ενέργειες σε όλα τα επίπεδα για να φροντίσουμε να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα