Ε/κ και Τ/κ κόμματα ζητούν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων

15:17 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY
Αννα Τουρενίκοβα

Η παραμονή του υφιστάμενου στάτους κβο δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων, διαπιστώνουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων από τις δύο κοινότητες, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα των ΗΕ.

Η σημερινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνεται από την πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο,

έγινε στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη καθώς ήταν το φιλοξενών κόμμα και θέμα είχε «Το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες και διέξοδος για το μέλλον».

Όπως δήλωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, Αννα Τουρενίκοβα, «για το σκοπό αυτό, καλούν τα μέρη να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και, παράλληλα, να εργαστούν για την εφαρμογή των αμοιβαία συμφωνηθέντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».

Η κ. Τουρενίκοβα ευχαρίστησε επίσης τα πολιτικά κόμματα για τη συμβολή και συμμετοχή τους στην πολύ-πολιτισμική εκδήλωση που η πρεσβεία της Σλοβακίας είχε διοργανώσει την περασμένη Κυριακή στο κατεχόμενο χωριό Κορμακίτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις συναντήσεις του Λήδρα Πάλας δεν είναι αρνητικά ως προς τη λύση, αλλά – πρόσθεσε – υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Ως οικοδεσπότης και κύριος ομιλητής, είπε, ανέπτυξε τις θέσεις του ΔΗΣΥ για τη λύση του Κυπριακού, όπως τις έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο και στο περίγραμμα των προτάσεών του που δόθηκε στα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα και εάν υπάρχει σύμπνοια, καθώς το κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν συμμετέχει στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν εκφράζουν όλα την άποψη ότι πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

«Οσον αφορά εμάς, επιμένουμε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι ε/κ ανησυχίες και προσδοκίες». Από πλευράς των Τ/κ, πρόσθεσε, επαναλαμβάνεται η δική τους θέση «και αυτό δεν σημαίνει ότι μας βρίσκει σε διάσταση όσον αφορά τον τελικό στόχο».

Κληθείς να πει εάν τα τ/κ κόμματα εξέφρασαν δυσφορία για τους χειρισμούς του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εκφράσθηκαν σοβαρότατες κριτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα