Εκτιμήσεις για υλοποίηση του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

14:07 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υποτίμηση του νέου νομίσματος, εκτίναξη της ανεργίας, δραματική πτώση του ΑΕΠ είναι μερικές από τις συνέπειες που η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι θα προκύψουν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τις εκτιμήσεις της αυτές

τις δημοσιοποίησε σε ειδική έκδοση για την ελληνική οικονομία.

Κατά την Εθνική Τράπεζα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα οδηγείτο σε υποτίμηση κατά 65% του νέου νομίσματός της, σε πτώση κατά 22% του ΑΕΠ, σε αύξηση στο 34% της ανεργίας και σε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 55%. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο, με πληθωρισμό άνω του 30% αρχικά και ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.
Οι εξαιρετικές δυσκολίες που θα δημιουργούνταν θα οδηγούσαν ουσιαστικά σε αθέτηση τω υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές στο εξωτερικό, κάτι που οπωσδήποτε θα επηρεάζει αρνητικά τις διακρατικές σχέσεις και τις συναλλαγές με εταιρείες, κατάσταση που με τη σειρά της θα πίεζε προς τα κάτω το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών, που δεν θα είχαν πλέον εύκολη πρόσβαση σε βασικά αγαθά, σε καύσιμα, σε φάρμακα και σε πρώτες ύλες.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι στα μέτρα του μνημονίου εμπεριέχονται αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης,, αλλά και αλλαγές που είναι λογικό να προκαλούν αντιδράσεις. Αναφέρει επίσης ότι μια συζήτηση με τους δανειστές που θα επιτύγχανε αύξηση της χρονικής διάρκειας εφαρμογής των μέτρων θα ήταν πολύ χρήσιμη και πολύ πιο ρεαλιστική ως προς την εφαρμογή της, καθώς οι εξελίξεις καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολους στην επίτευξη τους στόχους που έχει θέσει το Πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα