Έγκριση της επιχείρησης κατά της Συρίας ζήτησε ο Κάμερον από τους Βρετανούς βουλευτές

18:40 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στην πρόταση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ζήτησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της ολομέλειας, λέγοντας ότι οι βουλευτές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Ως προς τη νομική βάση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην όποια επιχείρηση εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κάμερον επικαλέστηκε

ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή την προστασία αμάχων από τη χρήση χημικών όπλων, αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής χρήσης χημικών όπλων. Ανέφερε επανειλημμένα ότι η Βρετανία πρέπει να δείξει ότι είναι μια χώρα που θέλει να υπερασπιστεί τη διεθνή συμφωνία κατά της χρήσης χημικών όπλων, κάτι που είναι και προς το εθνικό συμφέρον, όπως είπε. Πάντως, παρά το αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση των αναλυτικών νομικών επιχειρημάτων, η κυβέρνηση παρουσίασε μια περίληψη της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα που εγκρίνει την επέμβαση.

Ο κ. Κάμερον έκανε επίσης λόγο για πλήθος μαρτυριών, βίντεο, ενδείξεων και πληροφοριών ότι πίσω από την τελευταία επίθεση με χημικά όπλα στην ανατολική Δαμασκό βρίσκεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Επικαλέστηκε έγγραφο της Μικτής Επιτροπής των Υπηρεσιών Πληροφοριών Ασφαλείας της Βρετανίας που εκτιμά ότι είναι «πολύ πιθανό» πως πίσω από την τελευταία επίθεση βρίσκεται ο Σύρος Πρόεδρος και ότι το καθεστώς του έχει κάνει χρήση χημικών σε τουλάχιστον 14 προηγούμενες περιπτώσεις μικρότερης κλίμακας.

Σε ερώτηση βουλευτή για το ποιες αποδείξεις έχει πως η διεθνής στρατιωτική δράση θα εμποδίσει τη μελλοντική χρήση χημικών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι, όπως δεν υπάρχει τρόπος να έχει κανείς αποδείξεις που βεβαιώνουν 100% τους υπευθύνους για τη χρήση χημικών, έτσι δεν υπάρχει και 100% βεβαιότητα ότι η επιλεγόμενη στρατιωτική δράση θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σκοπός της επέμβασης θα είναι η αποτροπή και υποβάθμιση της δυνατότητας χρήσης χημικών όπλων, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ως προς τις αποδείξεις κατά του Άσαντ η κυβέρνηση δεν βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία ασφαλείας. «Είναι θέμα κρίσης», είπε περισσότερες από μία φορές ο κ. Κάμερον.

Ξεκαθάρισε ότι την απόφαση για ανάληψη βρετανικής στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας θα λάβει η Βουλή των Κοινοτήτων με ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων. Αναγνώρισε τις πολλές επιφυλάξεις που έχει δημιουργήσει το προηγούμενο του χειρισμού της εισβολής στο Ιράκ, αλλά τόνισε οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, καθώς αυτή τη φορά η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζουν την στρατιωτική δράση και δεν προτείνεται χερσαία εισβολή. Σημείωσε δε ότι αν δεν υπάρξει διεθνής αντίδραση, ο Άσαντ θα θεωρήσει ότι μπορεί να συνεχίσει τη χρήση χημικών όπλων ατιμώρητος.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ επανέλαβε τη θέση του ότι «οι αποδείξεις πρέπει να προηγηθούν της απόφασης [για στρατιωτική επέμβαση] και όχι το αντίστροφο». Τάχθηκε κατά της δέσμευσης σε ένα «τεχνητό χρονοδιάγραμμα» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, την οποία όμως, όπως είπε, δεν αποκλείει.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί τη νύχτα με ψηφοφορία επί της αρχής. Παράλληλη συζήτηση επί της βρετανικής πρότασης ανάληψης στρατιωτικής δράσης διεξάγεται και στη Βουλή των Λόρδων, όπου όμως δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα