Ευθύνες σε Βουλή, ΚT και πολιτικές δυνάμεις καταλογίζει ο Πρόεδρος

18:40 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενώ η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε πρόθυμα τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούσαν τους εργαζομένους, πρόβαλαν προσκόμματα και δεν ψήφισαν τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα κέρδη και το συσσωρευμένο πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τέλεση των εγκαινίων του υπαιθρίου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών επαγγελμάτων στο Δήμο Δερύνειας.

Αναφέροντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεν συμμερίζονται την αντίληψη της Κυβέρνησης για δίκαιη

κατανομή των βαρών της κρίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί με την υπογραφή του μνημονίου ενώ γνωρίζουν, από πρώτο χέρι, τα προσκόμματα που φέρνουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης.

«Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας γιατί έχουμε πράξει ότι περνούσε από το χέρι μας για να συνομολογηθεί μια αξιοπρεπής και όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη δανειακή σύμβαση με την Ευρώπη», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην κρίση που επηρέασε την Κύπρο, είπε ότι καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους της ήταν η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι η απουσία ουσιαστικής εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα, τη μόνη αρμόδια Αρχή, οδήγησαν τη χώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Είπε επίσης ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που ενσυνείδητα προσέφεραν απλόχερα πολιτική κάλυψη στους τραπεζίτες μετατοπίζοντας το θέμα σε ζήτημα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σπάταλου κράτους.
«Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα των τραπεζών, η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτυγχάνετο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζαμε χωρίς καμιά ανάγκη προσφυγής στον όποιο μηχανισμό στήριξης», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε τις μάχες που της επέβαλλε η συνείδηση του κάθε πατριώτη, περιφρούρησε το κοινωνικό κράτος που η ίδια ενίσχυσε με την ανάληψη της εξουσίας το 2008 και αντιστάθηκε σε ακραίες απόψεις τις Τρόικας σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας του Κυπριακού κράτους και της διαχείρισης των εθνικών φυσικών πόρων.

«Όλα αυτά έγιναν υπό τον εκβιασμό συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες με τον πιο προκλητικό τρόπο εκβίαζαν για άρον-άρον υπογραφή της πρότασης της Τρόικας χωρίς οποιαδήποτε αντίσταση», υπενθύμισε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι ο κυπριακός λαός έχει περάσει μέσα από πολλές συμπληγάδες στην πολύχρονη ιστορία του και όποτε αγωνίστηκε ενωμένος με γνώμονα το κοινό καλό μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός της Κύπρου θα τα καταφέρει ξανά να ορθοποδήσει και να σηκώσει το ανάστημα του.

Παράλληλα εξέφρασε ιδιαίτερη λύπη που οι νέτοι της Κύπρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια μιας μικρής χώρας για να βγει από αυτή την κρίση.

«Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο συλλογικά ως κοινωνία παίρνοντας εκείνα τα μέτρα που σταδιακά θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα μέτρα που έχουμε πάρει και εξακολουθούμε να παίρνουμε στοχεύουν στην όσο το δυνατό πιο δίκαιη κατανομή των βαρών», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κοινότητα Δερύνειας, είπε ότι η ιστορία της είναι ταυτόσημη με τους αγώνες του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Όπως είπε, στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή η Δερύνεια ήταν το αποκούμπι και ο ενδιάμεσος σταθμός για πολλούς πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι η τοπική κοινωνία πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις μαζί με την υπόλοιπη Κύπρο για να αναστήσει την κυπριακή οικονομία μέσα από τα συντρίμμια της και το πέτυχε. Σήμερα, συμπλήρωσε, η ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου καλείται να δώσει παρόμοιους αγώνες και να νικήσει μια άλλη Λερναία Ύδρα, αυτή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι ο λαός της Κύπρου έχοντας παρακαταθήκη την ιστορία του, την παράδοση του, την αγάπη για τη γη του είναι σε θέση να προχωρήσει μπροστά. Στις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, επιστρέφει στα σημεία αναφοράς της λαϊκής παράδοσης και της λαϊκής τέχνης στοιχεία τα οποία μεταφέρουν αυτή την ιστορία.
Αναφερόμενος στο μουσείο που εγκαινίασε, είπε ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα του Δήμου Δερύνειας που αποτελεί δώρο και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των Δερυνιωτών. Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου αυτού, είπε, ξεκίνησε αμέσως μετά τη συμπλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου το οποίο στεγάζεται σε παραδοσιακή οικοδομή και το οποίο έγινε δωρεά προς το Δήμο από το ζεύγος Βαρνάβα και Μαργαρίτας Χατζηλιασή και φιλοξενεί όλο τον εξοπλισμό μιας γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας.

Στο Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης φιλοξενούνται σε ξεχωριστά δωμάτια και σε υπαίθριο χώρο τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Δερύνειας. Πολλά από τα οποία έχουν ήδη ή τείνουν να εκλείψουν. Παραδείγματα αποτελούν τα επαγγέλματα του Περβολάρη, του κτίστη, του κωμοδρόμου του σκαρπάρη, του παρπέρη, του αγρότη και του ψαρά. Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου εκτίθεται εξοπλισμός όπως καρρέττα, θεριστική και αλωνιστική μηχανή, μυλόπετρες και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι αδιάσπαστο αδαμάντινο συστατικό της κυπριακής λαϊκής παράδοσης αποτελούν τόσο η κυπριακή διάλεκτος, όσο η λαϊκή ποίηση και τα κυπριακά τσιατίσματα. Η Δερύνεια, ανέφερε, μπορεί δίκαια να περηφανεύεται για την προσφορά της στην κυπριακή λαϊκή παράδοση γιατί ανέδειξε πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους της λαϊκής ποίησης. Πρόσθεσε ότι τέτοιοι λαμπροί δημιουργοί και λαϊκοί ποιητές, είναι οι Αντώνης Αδάμου Κατσαντώνης (παππούς), Κώστας Κατσαντώνης, Γιώρκος Κατσαντώνης, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Γεώργιος Καραγιώργης, Γιαννής Γιαννίτσαρος, Αναστάσης Γιώρκαλλος, Ηλίας Χατζηλιασής, Λευτέρης Χατζηγεωργίου – Τέλης, Χριστόδουλος Καρώνιας, Αντώνης Κατσαντώνης και η Λένια Τακούσιη.

«Αυτοί οι λαϊκοί ποιητές έχουν κοσμήσει με το έργο τους τη λαϊκή παράδοση και τη διάλεκτο μας, δημιουργώντας μια τεράστια παράδοση λαϊκού πολιτισμού εδώ στην ακριτική Δερύνεια. Μια παράδοση για την οποία η Δερύνεια δικαίως νοιώθει περήφανη», είπε.

Η ανέγερση του Μουσείου άρχισε το Φεβρουάριο του 2011 και το κόστος ανήλθε σε 800.000 Ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από κοινού από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Δήμο Δερύνειας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέσα στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα