ΕΥΡΩΚΟ: Το θέμα των αξιογράφων αγγίζει τα όρια εγκλήματος

14:52 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε τη θεσμική και σύντομη λύση του ζητήματος των αξιογράφων και αναφέροντας ότι «το ζήτημα είναι σοβαρό και αγγίζει τα όρια εγκλήματος σε βάρος των καταθετών απηύθυνε έκκληση κυρίως προς τις τράπεζες και τις αρμόδιες αρχές να καταλήξουν σε προσέγγιση εξασφάλισης των κεφαλαίων των καταθέτων.

Μια τέτοια λύση

θα αποκαταστήσει την ήδη τρωθείσα εμπιστοσύνη του κοινού προς τις Τράπεζες, είπε αναφέροντας ότι η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία και απαραίτητη για το ίδιο το μέλλον των τραπεζών.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι «αν αναλωθούμε σε αναζήτηση ευθυνών, θα επιδεινώσουμε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση», παρατήρησε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια θεσμικής επίλυσης του προβλήματος, με την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Απαιτούνται δράσεις το συντομότερο», συνέχισε ο κ. Αμερικάνος αναφέροντας ότι «μία από τις προτάσεις, που θα μπορούσε η επιτροπή να συζητήσει και να αξιολογήσει είναι η μετατροπή των αξιογράφων σε γραμμάτια ορισμένου χρόνου, το επιτόκιο των οποίων να καταβάλλεται με τη λήξη του γραμματίου και όσοι εκ των καταθετών και κατόχων γραμματίων είναι δανειολήπτες, να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα συμψηφισμού του δανείου και το ποσού, που είναι δεσμευμένο με γραμμάτιο».

Περαιτέρω αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα επιτόκια, αλλά και στο πραγματικό κεφάλαιο των επενδυτών, το οποίο κινδυνεύει ακόμα περισσότερο εκ του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στην εποπτεία του μηχανισμού στήριξης, εξέφρασε την εκτίμηση πως αν διευθετηθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα υποβοηθηθεί η κατάσταση.

Οικονομία – Τρόικα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική ανταπόκριση στην πρόταση του κόμματος, η οποία όπως ανέφερε στοχεύει στη συλλογική διαχείριση των διαβουλεύσεων με την Τρόϊκα.

Είπε ότι «πρέπει να αποφασιστεί κοινή στρατηγική για τις διαβουλεύσεις με την Τρόϊκα, μέσω ενός κυπριακού σχεδίου δράσης διάσωσης της οικονομίας μας, οποίο το θα είναι προϊόν συναίνεσης μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων».

«Προειδοποιούμε ξεκάθαρα ότι μόνο έτσι θα προλάβουμε επαχθείς όρους οι οποίοι διαφορετικά, είναι στο κατώφλι μας», συνέχισε λέγοντας ότι «ο επόμενος κρατικός Προϋπολογισμός πρέπει να καταρτιστεί σε βάθος χρόνου και να αποτελεί εργαλείο υλοποίησης του σχεδίου δράσης για διάσωση της οικονομίας».

Ο κ. Αμερικάνος ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα, που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές και θα επιβλέπει την εφαρμογή τους, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται και η συγκρότηση επιτροπής, η οποία να προωθεί τη συλλογική διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τους χειρισμούς για την οικονομία αποδείχτηκε αποτυχημένη», παρατήρησε και αναφέροντας ότι «κανενός οι ώμοι δεν είναι ικανοί να αντέξουν τέτοιο βάρος» κατέληξε λέγοντας ότι «απαιτείτα

Keywords
Τυχαία Θέματα