ΕΥΡΩΚΟ: Διαφάνεια και συστράτευση για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

16:02 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συστράτευση για τη σωτηρία της οικονομίας μας θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση σε συλλογική διαβούλευση και διαφάνεια ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Μιλώντας στη Λεμεσό ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως προτεραιότητα σήμερα θα πρέπει να είναι η σωτηρία και η διάσωση της κοινωνικής συνοχής

“για να προσπαθήσουμε να πάμε παρακάτω και να βγούμε μέσα από τη κρίση που οδηγηθήκαμε, εν πολλοίς από παραλείψεις αυτής της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το δεδομένο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης”.

“Εμείς περιμέναμε από τους κυβερνώντες να εγκαταλείψουν τις νοοτροπίες που μας οδήγησαν μέχρι σήμερα εδώ που βρισκόμαστε και να φροντίσουν να συστρατευθούν με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, για να εξηγήσουν με διαφανή τρόπο αλλά και κατανοητό τρόπο προς τους πολίτες, τι συνεπάγεται η ένταξη στον μηχανισμό”, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας ότι “οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τις προϋποθέσεις παροχής βοήθειας από το μηχανισμό, αλλά και ποια θα είναι η κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα”.

Είπε ακόμη πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι όποιες διακηρύξεις ότι δεν θα πληγούν οι εργαζόμενοι, αφού όπως είπε, “δεν εναπόκειται σε κανέναν από τους κυβερνώντες να αποφασίσει τι μέτρα θα επιβληθούν, αλλά θα αποφασιστεί από την Τρόικα που θα τα επιβάλει στην Κυβέρνηση, που με τη σειρά της θα τα επιβάλει στους πολίτες”.

Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στους δημόσιους υπαλλήλους για να διαπραγματευθούν με την Τρόικα, αλλά ότι χρειάζεται και η συνδρομή τόσο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από πανεπιστημιακούς, ώστε να καταρτιστεί άμεσα ένα οικονομικό επιτελείο.

Διερωτήθηκε, επίσης, πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε λίγες μέρες θα είναι επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ και θα κληθεί να συμβάλει στην επίλυση φλεγόντων προβλημάτων, “όταν, ενδεχομένως, δεν θα είναι σε θέση να προτάξει και να προσφέρει λύσεις που αφορούν την επίλυση πρώτα των δικών μας προβλημάτων;”

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ υποστήριξε ότι “η Κυβέρνηση αυτή φαίνεται επιθυμεί να μην κάνει τίποτε μέχρι τις επόμενες εκλογές, απλούστατα για να παραδώσει, ενδεχομένως, καμένη γη στους επόμενους και εν τω μεταξύ, η ζημιά που θα προκύψει για την οικονομία και για την κοινωνία και για το λαό, θα είναι μη επανορθώσιμη και μη αναστρέψιμη”.

Αναφερόμενος στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους, ο κ.Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του λαού και των καταθετών και “οφείλουν να επιδιώξουν τη λιγότερη κερδοφορία, στα πλαίσια της υποστήριξης και της βοήθειας που θα πάρουν αμέσως μετά, οφείλουν να μειώσουν τα χρεωστικά επιτόκια και οφείλουν να εκπονήσουν άμεσα σχέδια στρατηγικής, σε σχέση με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, δηλαδή θα πρέπει να μελετήσουν συγχωνεύσεις τραπεζών”.

Μόνο μέσα από τη συγχώ

Keywords
Τυχαία Θέματα