Ευαγόρου: Διαπραγμάτευση για αποφυγή επαχθών όρων

15:12 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ δεν θα ανεχτεί ισοπεδωτικές προσεγγίσεις αυστηρής λιτότητας και θα διεκδικήσει όρους τέτοιους στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, που θα οδηγούν σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική εξυγίανση, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου, λέγοντας ότι η Κύπρος μπορεί να διαπραγματευτεί με επάρκεια και αυτοπεποίθηση

για να αποφύγει την επιβολή επαχθών όρων.

Ο κ. Ευαγόρου απάντησε και στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και μονόπλευρη λιτότητα, λέγοντας ότι κινδυνολογεί και τον κάλεσε να πει αν συμφωνεί με τις προτάσεις του ΔΗΣΥ για το εφάπαξ και τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε στους λόγους που έφεραν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία, καθώς και στις ενέργειες της Κυβέρνησης από το 2009 και μετά. «Η λήψη των πιο πάνω μέτρων είχε θετικά αποτελέσματα, αφού η κυπριακή οικονομία μπήκε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2010», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως από το Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε η πορεία των υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης κύρια λόγω της έκθεσης της κυπριακής οικονομίας στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

«Η απομείωση του ελληνικού χρέους στο τέλους του 2011 δημιούργησε δυσβάστακτες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα. Οι ζημιές που κατέγραψαν οι κυπριακές τράπεζες σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού ιδίων κεφαλαίων που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τον Ιούνιο του 2012, υπήρξε η βασική αιτία για την συνεχή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης «γιατί το μέγεθος της έκθεσης των τραπεζών ήταν τέτοιο που ήταν απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων (ιδιαίτερα μετά και τις πρόσθετες ανάγκες που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου). Την ίδια στιγμή, ακόμα και με την εξασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον αντίστοιχο Μηχανισμό, η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν εξευρίσκονταν πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι», είπε.

Συμπλήρωσε πως ανεξαρτήτως από την έκβαση του αιτήματος δανεισμού από τρίτες χώρες τα χρονικά περιθώρια ήταν τόσο στενά που δεν θα μπορούσαμε παρά να αποταθούμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως η Κύπρος μπορεί να διαπραγματευτεί με επάρκεια και αυτοπεποίθηση για να αποφύγει την επιβολή επαχθών όρων και πρόσθεσε: «Οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις αυστηρής λιτότητας που χαρακτήρισαν μέχρι σήμερα τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες χώρες δεν οδήγησαν πουθενά αλλού παρά στο βάθεμα της κρίσης και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο ως ΑΚΕΛ δεν θα το ανεχτούμε και θα διεκδικήσουμε όρους τέτοιους που θα οδηγούν σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική εξυγίανση».

Είπε επίσης πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ευρύτερη σύγκρουση δυ

Keywords
Τυχαία Θέματα