ΕΔΕΚ: Κορεσμένες οι υπηρεσίες υγείας του κράτους

15:14 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας έχουν γίνει εντονότερα ειδικότερα την τελευταία περίοδο με την οικονομική κρίση, όπου χιλιάδες πολίτες στρέφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια επειδή αδυνατούν οικονομικά να αποταθούν στα ιδιωτικά, δήλωσε ο γραμματέας θεματικής Υγείας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου.

«Οι ιατρικές υπηρεσίες του κράτους δείχνουν να είναι κάτι παραπάνω από κορεσμένες, όσον αφορά τον όγκο των ασθενών που μπορούν να περιθάλψουν. Το παρόν σύστημα δεν μπορεί πλέον να  ανταποκριθεί στις

ανάγκες του πληθυσμού. Δυστυχώς οι από χρόνια προειδοποιήσεις μας για την αναγκαιότητα εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας δεν έχουν εισακουστεί», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Κατήγγειλε ότι τα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς ποτέ να αποδοθεί σε κανέναν ευθύνη, χωρίς να υπάρξει τιμωρία, αντίθετα οι εμπλεκόμενοι σε αυτά, κάποιες φορές προάγονται, αναβαθμίζονται και σε κάποιες των περιπτώσεων αναλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις.

Πρόσθεσε ότι οι μη παραγωγικές δαπάνες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών τρέχει με ποσοστό πέραν του 10% και ότι μέσος χρόνος κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης των περιστατικών, είναι διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των υπολοίπων της ΕΕ. Είπε επίσης ότι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι ανύπαρκτη με πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία και την υγεία των πολιτών.

«Θέση της ΕΔΕΚ είναι η άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ, σε πρώτο χρόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, με αξιοποίηση των ιατρικών ειδικοτήτων και ελεύθερη επιλογή γιατρού», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει καθορισμός οροφής των προϋπολογισμών με συμφωνημένη ετήσια αύξηση, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις, να υπάρξει σύσταση και λειτουργία εποπτικών σωμάτων για παρακολούθηση και έλεγχο της συνταγογραφίας, των παραπομπών και των εργαστηριακών εξετάσεων, θέσπιση οικονομικών και πειθαρχικών ποινών σε συμβαλλόμενους παρανομούντες, ενίσχυση των αγροτικών υγειονομικών κέντρων, με προτεραιότητα τις περιοχές όπου δεν καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας.

Προτείνει επίσης όπως η δευτεροβάθμια περίθαλψη να ασκείται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα, με δικαίωμα του ασθενή  για ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και να υπάρξει άμεση προώθηση νομοσχεδίου για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Καλεί τους αρμόδιους να προωθήσουν άμεσα της εισαγωγή του ΓΕΣΥ.

«Όσο και εάν θα είμαστε ενοχλητικοί για κάποιους θα συνεχίσουμε να έχουμε τον τομέα της υγείας ψηλά στις προτεραιότητες μας, για να έχει ο Κύπριος πολίτης την ιατρική φροντίδα που του αξίζει. Φαινόμενα να πεθαίνουν συμπολίτες μας από την δυσλειτουργία του συστήματος προσβάλουν βάναυσα τον πολιτισμό του λαού μας», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα