ΕΔΕΚ : Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις

16:05 14/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να  ικανοποιεί το στόχο της άμεσης ανάγκης για ουσιαστική συγκράτηση των δημοσίων  δαπανών και αποτελεσματική ενίσχυση της ανάπτυξης και βασίζεται σε αισιόδοξες  εκτιμήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος  Νικολαϊδης.

Το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται να είναι γύρω  στο 0,2%, μια πρόβλεψη

που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ και τις προβλέψεις  του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, τίθεται σε αμφιβολία, πρόσθεσε. Η  πρόβλεψη επίσης για έλλειμμα της τάξεως του 2,8%, είπε, είναι πολύ πιο κάτω από  τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ, που βρίσκονται στο 4%.

Συνολικά, ανέφερε, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 6.22 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5.648 εκ. ευρώ το 2011. Από αυτά, σημείωσε, το 86% αναμένεται να προέλθει από άμεσους και έμμεσους φόρους. ”Αναμένει δηλαδή η κυβέρνηση αύξηση των εσόδων της κατά 10% μέσα σε μια χρόνια η οποία προβλέπεται να είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις, με την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών και γενικά της κατανάλωσης στο ναδίρ”.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη έμειναν πολύ λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία του αδυνατώντας να συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια ταμεία, ενώ σημείωσε ότι κατά το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι έμμεσοι φόροι μειώθηκαν κατά 11%.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, εξακολουθεί να θέτει εκβιαστικά το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από 15% σε 17%, κινούμενη σε λάθος κατεύθυνση. ”Είναι προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής μείωσης των δαπανών που πρέπει να κινηθούμε και όχι προς την επιβολή φορολογιών που θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα”. Με τον ίδιο τρόπο η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να επιβάλει ΦΠΑ στις ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες θα επηρεάσει αρνητικά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις, σημείωσε λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για πάταξη της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κλάδο.

Το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών του προϋπολογισμού για το 2012, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχεται στα 7.541 εκ. ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους 8.016 εκ. ευρώ το 2011, ανέφερε, σημειώνοντας τη μείωση των δαπανών κατά 6%. ”Θεωρούμε αυτονόητο ότι η σχέση εσόδων προς συγκράτηση των δαπανών θα πρέπει να είναι δύο προς ένα, και όχι το αντίστροφο που είναι τώρα. Απαιτείται σημαντική συρρίκνωση της κρατικής μηχανής και δεσμευόμαστε να τοποθετηθούμε για το θέμα αυτό στην κατά άρθρο συζήτηση”.

Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών του δημοσίου, οι δαπάνες προσωπικού που περιλαμβάνουν και τις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα, αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 13,4% λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες και μόνιμες εισφορές και τη συμφωνία για την ΑΤΑ, υπολογίζονται να ανέλθουν στα 2.828 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 2.745 εκ το 2011, σημειώνοντας α

Keywords
Τυχαία Θέματα