Ενοχλημένος ο Νταβούτογλου από την Έκθεση Προόδου

14:05 14/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ενοχλημένος από τα σημεία της έκθεσης προόδου που αφορούν την Τουρκία και το  Κυπριακό εμφανίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε μία πρώτη από την  πλευρά του αξιολόγηση της έκθεσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών,  Γκουίντο Βεστερβέλλε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε ότι από τη μία πλευρά η  έκθεση επαινεί τις θετικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι “από την άλλη  υπάρχει ακόμη η μονόπλευρη θεώρηση της Ευρώπης όσον αφορά τις διεθνείς  δραστηριότητες της Τουρκίας, με πρώτο το Κυπριακό, πράγμα που ενοχλεί ιδιαίτερα  την

Άγκυρα”.

“Είναι δύσκολο να οικοδομηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με μια τέτοια νοοτροπία” δήλωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός, υπενθυμίζοντας τη διεξαγωγή της επικείμενης τριμερούς συνάντησης στις 30-31 Οκτωβρίου για το Κυπριακό, τόνισε ότι μία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέχρι τότε θα βοηθούσε τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

“Ζητούμε από τις χώρες της ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς” είπε ο Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στην Εκθεση Προόδου, ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τις προόδους που έχει κάνει η Τουρκία, αλά σημείωσε πως “είναι διαφορετική η προσέγγισή μας σε κάποια ζητήματα. Πέρα από την σημερινή ή μελλοντική ένταξή της Τουρκίας, η ΕΕ θα πρέπει να κινείται πιο δίκαια και με περισσότερο σεβασμό στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”.

Πρόσθεσε ότι “τα προβλήματα μπορούν λυθούν”, τονίζοντας πως “το επόμενο κεφάλαιο είναι αυτό του ανταγωνισμού, το οποίο πρέπει να ανοίξει”.

Keywords
Τυχαία Θέματα